Fokus je na struji: Jeep najavio tri električna SUV-a

Predstavljanje prvog modela očekujemo sljedeći mjesec na automobilskom sajmu u Parizu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.09.2022. / 13:11

Jeep Wagoneer (Foto: Jeep)

Kao i većina automobilskih kompanija, tako je i Jeep svoj fokus prebacio na elektrifikaciju. Njihova je želja, kako je rekao na nedavnoj konferenciji za medije CEO tvrtke Christian Meunier, postati globalni lider u elektrifikaciji SUV vozila. Do 2030. na tržištu Europe žele prodavati isključivo automobile s električnim motorima, dok u SAD-u do tada žele da 50 posto prodanih vozila budu električni automobili.

Kako bi u tom naumu i uspjeli, prošli tjedan kompanija je predstavila tri nova modela električnih vozila. Najavili su kako će se do 2025. na tržištu pojaviti četiri električna Jeepa, a iako o četvrtom modelu još nema riječi, nagađa se kako bi to mogao biti električni SUV poput Compassa ili Cherokeeja.

Porsche Taycan Porsche priprema nasljednika Taycana i električnu verziju Panamere

Prvi koji stiže na europsko tržište jest model Avenger, koji će se moći kupiti sljedeće godine. Godinu dana nakon toga trebala bi početi masovna proizvodnja još dva modela - Wagoneera i Recona, a njihova prodaja trebala bi započeti 2025. godine.

Model Avenger bit će namijenjen samo europskom tržištu, a dimenzijama će biti manji i od najmanjeg američkog Jeepa, Renegadea. Doseg ovog SUV-a, koji će se proizvoditi u tvornici u Poljskoj, iznosit će 400 km, a Jeep će ga prikazati na sajmu automobila koji će se sljedećeg mjeseca održati u Parizu.

Jeep Recon (Foto: Jeep)

Jeep Recon, kako su naglasili iz te kompanije, bit će “punokrvni” SUV s kojeg će se moći ukloniti sva vrata, a bit će sposoban za teške offroad uvjete, sa zaštitom ispod automobila te poznatim Jeepovim sustavom vuče Selec-Terrain.

Recon, baš kao i treći električni automobil Wagoneer bit će baziran na STLA platformi za električna vozila. Što se Wagoonera tiče, taj će SUV biti namijenjen korisnicima koji od vozila traže snažne performanse te će vozilo imati 600KS, ubrzanje do 100 km/h te doseg veći od 600 km.

Slika nije dostupna Toyota ulaže 5,3 milijarde dolara u proizvodnju baterija

Iako će i za Jeep u glavnom fokusu biti elektrifikacija, iz kompanije kažu kako novi modeli električnih vozila neće biti zamjena za trenutačne modele vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, već samo širenje postojećih vozila.

Izvor: Top Gear


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti