Na popisu i jedna kineska kompanija: Poznati su kandidati za europski automobil godine

Od 28 automobila žiri je popis kandidata sveo na njih sedam, a pobjednika ćemo saznati početkom sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.11.2023. / 10:45

BYD Seal (Foto: Afp)

Gotovi 60 članova žirija iz 22 europske države odabralo je sedam finalista koji će se boriti za prestižnu titulu europskog automobila godine. Popis iz kojeg je trebalo odabrati kandidate bio je prilično širok te je uključivao 28 novih automobila, a zanimljivo je kako su više od polovice odabranih modela električni automobili. Treba naglasiti da se među odabranim modelima za titulu 2024 Car of the Year nalazi i vozilo sve popularnije kineske tvrtke BYD. Osim njihova modela Seal, na popisu se nalaze i BMW 5-series, Kia EV9, Peugeot E-3008/3008, Renault Scenic, Toyota C-HR i Volvo EX30.

Jeep Avenger Znate li koji je europski automobil godine? Mogli biste se iznenaditi

BYD Seal, složni su automobilski mediji, prilično je impresionirao svojim vozačkim mogućnostima, stilom i, što je mnogima najvažnije, konkurentnom cijenom. BMW-ov novi model 5 uključuje u električnu verziju i5, a dok su automobili njemačke kompanije više puta bili među finalistima nagrade, niti jedan BMW-ov automobil dosad je nije osvojio.

Još jedan automobil koji je ostavio odličan dojam nakon što se pojavio na tržištu jest i Volvov model EX30. Riječ je o električnom SUV-u kompaktnih dimenzija za koji se u kompaniji nadaju da bi mogao ponoviti uspjeh njihova modela XC40, koji je proglašen europskim automobilom godine 2018.

Europskim automobilom godine 2022. proglašena je električna Kia EV6, a za istu titulu sada se bori još jedan južnokorejski automobil. Kia EV9 specifična je po tome što je riječ o električnom vozilu u kojem ima mjesta za sedam osoba.

Toyota je ove godine imala dva kandidata koja su mogla završiti u izboru top 7 te su se između novog Priusa i C-HR članovi žirija odlučili za novi mali crossover C-HR. Jedan od razloga za to možda je i činjenica što je automobil napravljen ponajviše imajući na umu europsko tržište i europske korisnike kojima su upravo takva vozila zanimljiva.

Volvo Električni SUV za mlađe generacije: Uskoro stiže Volvo EX30

Ostala dva kandidata za nagradu vozila su europskih kompanija, Renault s potpuno novim i električnim Scenicom te Peugeot s novim i također potpuno električnim modelom 3008. Zanimljivo je kako je ovaj originalni model ponio titulu europskog automobila godine još 2017. godine.

Nagrada se dodjeljuje još od 1964. godine, tako da će 2024. slaviti 60 godina postojanja, a podsjetimo kako aktualnu nagradu za najbolji europski automobil nosi još jedno električno vozilo - Jeep Avenger.

Izvor: Autocar.co.uk
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti