Evo kako je izgledala i čemu je služila prva web stranica

Prva web stranica nije imala nikakve fotografije, videozapise niti animacije, a to su stvari koje danas ima gotovo svaka stranica.

Monika Nožić Monika Nožinić | 13.10.2016. / 15:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prva web stranica napravljena je 1990. godine u laboratoriju Europske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN), a kreirao ju je Britanac Tim Berners-Lee.

Berners-Lee izumio je World Wide Web, skraćeno WWW sustav koji omogućuje povezivanje, sortiranje i pregledanje svih vrsta sadržaja.

Kada je Berners-Lee napravio prvu web stranicu, internet je bio grupa statičkih dokumenata koje su uglavnom koristile obrambene strukture i akademske institucije.

Njegov prijedlog trebao je omogućiti lako pretraživanje i dijeljenje elektronskih dokumenata.

"Bilo je frustrirajuće to što su se različite informacije nalazile na različitim računalima i morali ste se uvijek i iznova prijavljivati da biste im pristupili. Pitao sam se zar ne postoji drugi način povezivanja i dijeljenja informacija, neki imaginarni sustav koji ih sve povezuje. I tako je nastala prva internet stranica", kaže Berners-Lee.

Kao što ćete vidjeti i sami, prva web stranica nije imala nikakve fotografije, videozapise niti animacije, a to su stvari koje danas ima gotovo svaka stranica.

Prvu web stranicu možete pronaći ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti