Evo kako pregledavati Google karte ako nemate pristup internetu

Učitavanje Googleovih karata troši dosta internetskog prometa pa ako ne želite trošiti promet, možete skinuti karte na smartphone i pregledavati oh offline

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.12.2016. / 07:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prilikom posjeta novim gradovima, a često i prilikom pretrage određenih lokacija u vlastitim gradovima, vjerojatno najvažnija aplikacija koju koristimo su Googleove karte. Tijekom vremena Google je nadogradio karte s opcijama poput Street Viewa, 3D prikaza nekih lokacija i građevina, dodali su informacije o prometu i javnom prijevozu (ove opcije nisu dostupne na svim lokacijama), no ranije veliki broj korisnika nije mogao uživati u ovim mogućnostima jer je za korištenje karata bila potrebna internetska veza, tako da je pregledavanje ove aplikacije u inozemstvu značilo i 'nabijanje' računa. Srećom, Google je korisnicima omogućio preuzimanje karata, odnosno dijela karata na pametne telefone tako da ih se može pregledavati i offline ili kada je internetska veza prespora. Naravno, s obzirom kako se karte pohranjuju na memoriju mobilnog uređaja, potrebno je osloboditi dio memorije kako bi karte mogli preuzeti na smartphone, a količina memorije ovisit će o veličini područja čije ćete karte pohraniti na telefon.

Pohrana karata na smartphone iznimno je jednostavna te prvo u tražilicu Googleovih karata trebate upisati područje koje vas zanima – npr. Hrvatsko narodno kazalište i na ekranu smartphonea prikazat će se njegova lokacija, zajedno s nekim dodatnim informacijama. Na iPhoneu u gornjem desnom kutu ekrana nalaze se tri točkice koje trebate dodirnuti i otvorit će se nekoliko opcija, a za pohranu područja oko kazališta na telefon potrebno je odabrati 'Preuzmi izvanmrežno područje'. Nakon toga prikazat će se veličina područja čije će se karte preuzeti na telefon, a sa 'štipanjem' po ekranu moguće je jednostavno povećati to područje koje će se preuzeti i nakon toga u donjem desnom dijelu ekrana treba kliknuti na 'Preuzmi'. Downloadane karte na vašem će telefonu ostati 29 dana, a pod opcijama možete vidjeti koja ste se izvanmrežna područja do sada preuzeli i koliko dana će ona ostati pohranjena na vašem mobilnom uređaju. Detaljnije informacije vezane uz preuzimanje Googleovih karata na telefone možete pronaći ovdje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti