Evo kakve automobile namjeravaju kupiti milijuni Amerikanaca

Nedavno istraživanje pokazalo je kako bi za petinu Amerikanaca njihov sljedeći automobil, umjesto benzinskog ili dizelskog, mogao imati električni motor

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.05.2018. / 08:17

Chevrolet Bolt EV (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dugo vremena govori se kako će u budućnosti električni automobili zamijeniti klasične benzince i dizelaše i dominirati cestama diljem svijeta. Usprkos sve većoj popularnosti automobila na struju, oni i dalje zauzimaju skoro pa zanemariv udio na tržištu, no prema posljednjim istraživanjima provedenim među tisuću vozača u SAD-u, ova bi se situacija uskoro mogla radikalno promijeniti.

Isto istraživanje prošle godine pokazalo je kako bi 15 posto Amerikanaca za sljedeći automobil mogli izabrati električno vozilo, dok je ove godine taj postotak porastao te skoro petina ispitanih razmišlja o električnom automobilu kao o svom sljedećem vozilu.

Iako je Tesla najpopularniji proizvođač električnih automobila, sve je veći broj kompanija koje predstavljaju električne verzije svojih automobila te su ova vozila postala sve jeftinija i cjenovno pristupačnija većem broju ljudi – osim Teslinog Modela 3 o kojem se najviše priča, no koji treba čekati jako dugo vremena, sve su popularniji i automobili poput Chevroletova Bolt EV-a i nove generacije Nissanova Leaffa.

Zanimljivo, za najveći broj potencijalnih kupaca e-vozila glavni razlog zbog kojeg bi benzinske i dizelske motore zamijenili s električnim motorom je briga za okoliš (za čak 80 posto ispitanih), zatim za nešto manje od 70 posto električna vozila zanimljiva su zbog nižih troškova – osim što je potrošnja puno manja, niži su i troškovi održavanja ovakvih vozila. Treći najveći razlog potencijalne kupovine e-vozila su neke beneficije koje imaju vlasnici ovakvih automobila poput poreznih olakšica, vožnje trakom rezerviranom za autobuse itd.

Kao najveće minuse, potencijalni kupci električnih automobila izdvojili su pouzdanost te, naravno, doseg, odnosno koliko kilometara vozilo može prijeći s jednim punjenjem baterije.

U zaključku ovog istraživanja kojeg je provelo američko automobilsko udruženje (AAA) naglašava se kako bi povećan interes za vozilima na struju trebao biti dodatni signal proizvođačima automobila za povećanje ulaganja u nove modela e-vozila, pogotovo sada kada je cijena benzina ponovno u velikom porastu.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti