Evo koliko zahtjeva za uklanjanjem piratskih webova stiže u Google

Vječna borba za autorska prava konstantno traje, Google je tu jedan od najvažnijih faktora

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 24.11.2015. / 08:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao što se nekada znalo govoriti "ono što nije bilo na televiziji, nije se dogodilo", tako bismo danas mogli parafrazirati u rečenicu "ako te nema na Googleu, kao da te nema na internetu". Iako, zapravo, ova konstatacija nije ni približno točna, jer takozvani "dark web" na kojem caruju kriminal i nelegalne aktivnosti višestruko je "veći" od legalnog weba, ali ovdje ćemo se posvetiti nešto benignijim oblicima kršenja zakona i(li) autorskih prava koje obično nazivamo piratstvo. Dakle, govorimo o uglavnom legalnim web stranicama, uredno registriranim domenama koje besplatno nude sadržaj kojega nisu vlasnici i za kojega se u pravilu mora platiti. Vječna borba pirata i vlasnika autorskih prava traje otkako valjda postoji web i trajat će dok ga bude, jedni tvrde kako pirati doista krše zakon i treba ih oštro kazniti, dok će drugi konstatirati da su pirati zapravo borci za malog čovjeka, moderna verzija Robin Hooda i tome slično...

Google u cijeloj toj priči ima iznimno važnu ulogu, jer Google je i dalje apsolutno najpopularnija i najposjećenija svjetska tražilica. Preko Googlea ogromna većina korisnika interneta traži razne stvari, pa tako i "besplatne stvari koje se inače plaćaju", stoga je svim vlasnicima web stranicama koje nude "piratske sadržaje" i te kako stalo da se pojavljuju o rezultatima pretraživanja na Googleu. I tu dolazimo do ključnog dijela cijele ove priče, jer vlasnici autorskih prava gotovo svakodnevno od Googlea traže uklanjanje piratskih web stranica iz rezultata pretraživanja. Možda niste ni svjesni o kakvoj se ogromnoj količini zahtjeva radi. U posljednjih mjesec dana Google je zaprimio, pazite sad, točno 65 milijuna 122 tisuće i 23 zahtjeva za uklanjanjem web adresa (URL-ova) iz rezultata svojih pretraživanja! Svi ovi zahtjevi odnose se na ukupno 72 tisuće i 207 domena koje nude piratski sadržaj.

Sve ove zahtjeve podnijelo je 5492 vlasnika autorskih prava, odnosno 2514 organizacija koje se bave zaštitom autorskih prava. Ako bismo brojku od navedenih više od 65 milijuna na mjesečnoj razini analizirali u manjim vremenskim intervalima, Google svakod dana primi oko 2 milijuna i 160 tisuća zahtjeva za uklanjanjem URL-ova, što znači da svakoga sata ima otprilike 87.500 zahtjeva, što daje 1500 zahtjeva po minuti, odnosno oko 25 zahtjeva - svake sekunde! Kada i u kojoj mjeri Google pozitivno ili negativno riješi zahtjeve nije navedeno, ali naravno da svaki zahtjev nije za unikatnu web stranicu. Jer, u prosjeku svaka od 72.207 domena koje nude piratske sadržaje ima otprilike 900 zahtjeva prema Googleu za njezino uklanjanje. U svakom slučaju, impresivne brojke koje zorno pokazuju i dokazuju da će se bitke i ratovi oko autorskih prava još dugo voditi, na Googleu pogotovo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti