Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Kao i svake godine, Microsoftova Build konferencija izaziva poprilično zanimanje, a evo što se već prvoga dana u San Franciscu otkrilo, odnosno koje će novitete kompanija iz Redmonda ponuditi ove godine...

Što god netko mislio o Microsoftu, nepobitna je činjenica da se još uvijek radi o lideru kada je u pitanju distribucija operativnih sustava za računala, ali to nije jedino u čemu Microsoft želi biti najbolji. Na mnogim „bojnim poljima“ se najavljuju noviteti, poboljšanja, bilo po pitanju softvera, bilo po pitanju hardvera, a ovo su najzanimljivije i najintrigantnije najave prvoga dana Microsoft Build 2014 eventa...

Windows Phone 8.1

Evo što je Microsoft predstavio prvoga dana svoje Build konferencije

Kada je u pitanju operativni sustav za pametne telefone, najvažnija novost je novi personalni, digitalni asistent kojega je Microsoft nazvao Cortana. Tu je i novi Action Center, odnosno podrška za potpuno prilagodljive pozadine i „lock-screenove“. Windows Phone 8.1 će se početi distribuirati idućeg mjeseca, zajedno sa novom serijom Lumia smartphonea. Očekuje se još podrška za enterprise VPN, S/MIME enkripciju, kao i nove mogućnosti „mobile device management“ (MDM).

Windows 8.1 Update 1

Nakon hrpe prigovora vezanih uz posljednju generaciju Windows operativnog sustava, u Microsoftu su odlučili napraviti, uvjetno rečeno – korak natrag. Iako je inicijalno ovaj OS bio zamišljen i namijenjen prvenstveno zaslonima osjetljivim na dodir, sada su u fokusu opet korisnici s tipkovnicom i mišem. Vraćen je toliko željeni Start gumb, zbog kojega su milijuni diljem svijeta „derali kožu“ Microsoftu, poboljšan je Taskbar, prebacivanje između taskova... Mnogi još uvijek očekuju i najavu Windows 9 OS-a, ali za sada se tu nije dogodilo ništa. Windows 8.1 Update 1 će u produkciju 8. travnja, istoga dana kada Windows XP i službeno odlazi u zasluženu mirovinu.

Universal Windows Apps

Evo što je Microsoft predstavio prvoga dana svoje Build konferencije

Ovo je možda i najveća, pomalo neočekivana novost, jer su iz Microsofta objavili nove, kao što im i samo ime govori, univerzalne aplikacije koje se „vrte“ na svim platformama. Bilo da se radi o računalima, pametnim telefonima, tabletima ili čak Xbox One uređajima, univerzalne aplikacije su spremne na isti način odgovoriti različitim platformama, što je zapravo sasvim zgodna stvar. Tako će, recimo, Windows runtime u Windows 8.1 Update 1 biti dostupni i za Windows Phone developere.

Office za zaslone osjetljive na dodir

Evo što je Microsoft predstavio prvoga dana svoje Build konferencije

Manje od tjedan dana nakon što je lansiran Office za iPad (konačno!), Windows je predstavio „radnu verziju“ svog uredskog paketa, koja je dizajnirana specijalno upravo za zaslone osjetljive na dodir ili popularne „touchscreen“ uređaje. Iako je, čak i prema samim riječima Microsoftovih inžinjera još u „vrlo ranoj fazi“, ovu verziju Officea će, nesumnjivo, mnogi prihvatiti i dočekati s oduševljenjem, samo je pitanje kakav će biti konačan osjećaj, ali valjda su u Microsoftu s Windows 8.1 OS-om naučili lekciju...

Windows for „Internet of Things“

Evo što je Microsoft predstavio prvoga dana svoje Build konferencije

E, sad, ovdje će vam se, vjerojatno, baš kao i nama, pojaviti upitnik nad glavom. O čemu se zapravo radi? Pokušat ćemo objasniti na plastičan i pragmatičan način; kako se operativni sustavi sve više ugrađuju u stvari koje su nekada bile sve samo ne vezane za Internet, tako je i Microsoft odlučio ozbiljnije zagrabiti u ovaj dio. Primjerice, sve se više razni operativni sustavi ugrađuju u automobile, satove, hladnjake, klima uređaje i ne znamo što sve ne, pa je i Microsoft shvatio da „mora biti u tome“, stoga će svoje inačice OS-a za ovakve stvari nuditi potpuno besplatno. Otud i naziv „Internet of Things“.

Lumia 930: Vrhunski smartphone

Evo što je Microsoft predstavio prvoga dana svoje Build konferencije

Novi flagship model pametnog telefona također je zaintrigirao tržišta, nova Nokia Lumia 930 je vrhunski uređaj, koji dolazi s predinstaliranim ranije spomenutim Windows Phone 8.1, ima 5-inčni zaslon, moguće ju je puniti bežičnom tehnologijom, tu je 20 megapikselna kamera sa optičkom stabilizacijom slike... Uređaj se „vrti“ na 2.2 GHz Snapragon 800 quad-core procesoru, a za europsko tržište očekivana cijena je 599 američkih dolara.

Lumia 630 i 635: Dobri uređaji za svačiji džep

Evo što je Microsoft predstavio prvoga dana svoje Build konferencije

Kako bi i oni koji baš nemaju love na razbacivanje mogli krenuti po novi Windows pametni telefon, tu su dvije nove Nokije – 630 i 635. „Jača“, 635, nudi 4G LTE konekciju, dok se model 630 očekuje u dvije izvedbe, sa 3G i jednom, odnosno dvije SIM kartice. Svi uređaji imaju quad-core 1.2 GHz Snapdragon 400 procesor i 4.5 inčni ClearBlack zaslon. Što se tiče cijena, Lumia 630 (s jednom SIM karticom) će koštati 159 USD, izvedba s dvije SIM kartice će se prodavati za 169 USD, dok će Nokia Lumia 635 koštati 189 USD. Svi uređaji se na tržištu očekuju tijekom svibnja. 

Izvor: TNW

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju