Evo tko će uskoro zamijeniti Billa Gatesa i postati najbogatiji čovjek na svijetu

Bogatstvo Jeffa Bezosa poraslo je za dvadesetak milijardi dolara ove godine te ga sada dijeli još "samo" nekoliko milijardi do zauzimanja prvog mjesta na listi najbogatijih ljudi na svijetu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2017. / 07:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cijena dionica Amazona ove je godine porasla za jednu trećinu te je nedavno po prvi puta premašila tisuću dolara, a tržišna vrijednost same kompanije sada je veća od 485 milijardi dolara, što je naročito razveselilo osnivača i šefa kompanije Jeffa Bezosa koji drži udio od 17 posto. Njegovo bogatstvo, na krilima uspjeha Amazona tako je poraslo za dvadesetak milijardi ove godine te je sada težak više od 85 milijardi dolara i još ga "samo" nekoliko milijardi dijeli od Billa Gatesa čije je bogatstvo procijenjeno na nešto više od 89 milijardi dolara.


Jeff Bezos postat će najbogatiji čovjek na svijetu tijekom sljedećih nekoliko dana, komentirali su na The Huffington Postu uspon Bezosa i Amazona, a u budućnosti bi se za titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu, umjesto s Gatesom, mogao boriti s Markom Zuckerbergom koji, iako je u ranim tridesetima, vrijedi više od 65 milijardi dolara te je samo tijekom ove godine povećao bogatstvo za više od 15 milijardi dolara.


Što se Amazona tiče, ova kompanija koja je osnovana 1994. popela se na četvrto mjesto najvrjednijih kompanija na svijetu te su ispred nje samo Apple, Alphabet i Microsoft. Bezos je biznis s Amazonom počeo iz garaže u Seattleu – počeo je s knjigama i ubrzo se proširio na hranu, odjeću, elektroniku itd. te na cloud computing servise, TV servise, a sve popularniji je i njihov glasovni asistent Alexa i pametni zvučnik Echo. Također, kupio je Washington Post, osnovao je agenciju za svemirska putovanja Blue Origin te Bezos Expeditions, investicijski fond koji ulaže u kompanije poput Airbnba, Ubera i Business Insidera.


Zanimljivo, u svakom godišnjem financijskom izvješću o poslovanju kompanije Bezos koristi pismo koje je poslao dioničarima 1997. godine u kojem je objasnio svoj pristup poslovanju i vođenju Amazona. Umjesto kratkoročne profitabilnosti, Bezos uvijek napominje kako je fokusiran na dugoročni uspjeh i poziciju lidera na tržištu, a s obzirom na situaciju u kojoj je sada Amazon, jasno je kako mu se ovakav pristup isplatio.


Još jedna zanimljivost vezana uz Jeffa Bezosa, a koju je prilikom istraživanja za knjigu The Everything Store saznao novinar Brad Stone jest da njegov biološki otac Ted Jorgensen uopće nije imao pojma tko je njegov sin i čime se bavi. Jorgensen i Bezosova majka Jackie Gise vjenčali su se kao tinejdžeri, a kada je Jeff (koji se rodio kao Jeffrey Preston Jorgensen) imao samo 17 mjeseci Gise je podnijela zahtjev za rastavom braka – nakon što se vjenčala s Miguelom Bezosom, od Jorgensena je zatražila da im se ne miješa u živote, što je očito i napravio tako da nije znao ništa što se u životu događa s njegovim sinom.

Izvor: The Huffington Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti