Evo zašto nema očekivane navale za najboljim telefonom na svijetu

U Appleu su imali velike planove s iPhoneom X – iako su milijuni ljudi kupili ovaj telefon, potražnja je ipak manja od očekivane, na što u Appleu baš nisu navikli

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2018. / 07:44

iPhone X (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prije predstavljanja iPhonea X brojni analitičari i stručnjaci govorili su o najboljem Appleovu telefonu do sada koji će srušiti brojne rekorde. Iako su recenzije na tehnološkim portalima većinom nahvalile ovaj uređaj, s vremenom su zabilježeni i određeni problemi s telefonom koji su razljutili njihove vlasnike, a jasno je kako je za mnoge najveći problem cijena.

U slobodnoj prodaji osnovna verzija ovog telefona košta čak 999 dolara, što je preskupo i za brojne ljubitelje Applea koji su tijekom godina navikli plaćati premium cijenu za uređaje s logom jabuke. Iako je Apple prodao milijune iPhonea X te je ovo bio najprodavaniji telefon tijekom praznika, očekivanja analitičara i ekipe iz Applea ipak su bila puno veća, zbog čega je kompanija smanjila proizvodnju.

Najbolji na svijetu

Na nedavno završenom Mobile World Congressu upravo je ovaj telefon proglašen najboljim smartphoneom na svijetu u 2017. godini, a analitičar Piper Jaffraya, Michael Oslon, pokušao je saznati razloge zbog kojih nema očekivano velike potražnje za uređajem.

Provedeno istraživanje pokazalo je zanimljive rezultate te se čak 44 posto ispitanih odlučilo preskočiti kupovinu ovog modela zato što njihov stariji iPhone i dalje dobro radi te nemaju potrebe za zamjenom, odnosno kupovinom novog telefona.

Ovo nam govori kako Appleov top-model koji je napokon donio novitete poput velikog OLED ekrana od ruba do ruba i otključavanja pogledom jednostavno nije donio neku revoluciju koja bi privukla korisnike i opravdala trošak od čak tisuću dolara.

iPhone X je preskup

Upravo je cijena drugi najveći razlog zbog kojeg ljubitelji Applea nisu kupili ovaj smartphone te je za 31 posto njih Appleova desetka preskupa. Od ostalih razloga, 17 posto ispitanih nije navelo konkretan razlog zbog kojeg nisu kupili iPhone X, dok je za osam posto njih glavni razlog veličina ekrana te im 5,8-inčni ekran nije dovoljan.

Dobre vijesti za takve korisnike stižu u rujnu, kada bi Apple trebao predstaviti dva telefona s još većim ekranima – model s klasičnim LCD-om (od ruba do ruba) dijagonale 6,1 inč te jedan od najvećih telefona na tržištu, iPhone X Plus koji će imati ekran od čak 6,5 inča.

Informacije o novim modelima iPhonea pokazuju kako su Tim Cook i ekipa iz Applea puno prije ankete detektirali problem koji ljubitelji kompanije imaju s iPhoneom X te su ga odlučili riješiti već ove godine, u kojoj od kompanije možemo očekivati veliki porast prodaje u posljednjem kvartalu.

Izvor: Fast Company
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti