EZ-ULTIMO – robotska vizija budućnosti na kotačima

Kako će izgledati automobili budućnosti? Renault nam je pokazao jednu od mogućnosti sa svojim EZ-ULTIMO konceptom električnog i autonomnog automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2018. / 14:28

Galerija

Odgovor na pitanje kako će izgledati automobil budućnosti i na koji ćemo ga način koristiti na automobilskom sajmu u Parizu dao je Renault. Ova je kompanija predstavila radikalan koncept koji nudi premium iskustvo putovanja tijekom kojeg će se putnici bezbrižno moći posvetiti poslovnim zadacima ili jednostavno uživati u vožnji i razgledavanju, dok će vozilom upravljati računalo.

Kako je riječ o vozilu budućnosti, naravno da je EZ-ULTIMO autonoman (iz Renaulta spominju četvrtu razinu autonomnosti), pokreće ga e-motor, a neće biti namijenjen kupovini, već će se vozilo moći unajmiti na zahtjev – na kraće ili duže vrijeme.

Renault EZ-ULTIMO (Foto: Renault) (Foto: Renault)

EZ-ULTIMO predstavlja simbiozu luksuznog stila života i novog načina uživanja u vožnji koji će se u budućnosti u potpunosti razlikovati od načina na koji danas vozimo automobile. Laurens van den Acker, stariji potpredsjednik dizajna u Renaultu rekao je prilikom predstavljanja ovog vozila da s njim kompanija prihvaća revoluciju dijeljenja i mobilnosti te nudi jedinstveno luksuzno iskustvo robotskog vozila koje će se moći prilagoditi željama pružatelja usluga dijeljenja prijevoza.

Novo razdoblje dizajna automobila

"S autonomnim, električnim i povezanim automobilima ulazimo u novo razdoblje automobilskog dizajna", dodao je den Acker.

Dizajn ovog automobila možemo opisati kao atraktivan i radikalan, kakav često zamišljamo u budućnosti, dok unutrašnjost, kažu iz Renaulta, odiše francuskom elegancijom i inspirirana je životom s materijalima poput drva i kože, što putnicima omogućuje uživanje u vrhunskom i opuštajućem životnom prostoru – čemu pridonose i zatamnjeni prozori za potpunu privatnost putnika.

Renault EZ-ULTIMO (Foto: Renault) (Foto: Renault)

Osim autonomnosti, u Renaultu su veliku pažnju posvetili povezanosti tog automobila - moći će se povezati s gradskom infrastrukturom, s kojom će komunicirati kako bi vožnja bila što sigurnija (naravno, dok se ovakvi automobili pojave na cestama, očekujemo i poboljšanje cestovne i gradske infrastrukture koja će se prilagoditi konceptu pametnih gradova), moći će se prilagoditi urbanom okolišu i vrsti prometnice kojima će voziti itd.

Kako je riječ o konceptu, nije poznato hoće li se ovakav ili sličan automobil ikada pojaviti na cestama, no iz Renaulta kažu kako su njime htjeli pokazati kako bi mogao izgledati automobil budućnosti te će biti zanimljivo pratiti kakvim će smjerom razvijati dizajn vozila tijekom sljedećih godina i hoće li automobili zaista izgledati poput modela EZ-ULTIMO-a.

Izvor: Renault

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti