Facebook ima plan: Žele ubiti iPhone, a Zuckerberg otkrio i kako to misle učiniti

Šef Facebooka Mark Zuckerberg stvarno ne voli iPhone i Apple te kaže da u budućnosti ekrani uopće neće biti potrebni.

Branimir Vorša | 21.09.2020. / 11:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Obično kad se spomene Facebook, prve stvari koje većini padaju na pamet su privatnost korisnika, nebriga o zaštiti osobnih podataka korisnika, manipulacija izborima (u SAD-u), upitne poslovne prakse te toksičnost društvenih medija. Ipak, u intervjuu s YouTube zvijezdom Marcusom Brownleejem šef Facebooka Mark Zuckerberg govorio je o budućnosti virtualne i proširene stvarnosti.

Zuckerberg je u tom intervjuu ponudio rijedak uvid u svoju viziju za dvije  tehnologije kojima se Facebook bavi i u koje ulaže razvijajući svoj Oculus.

Pojasnio što će točno ubiti iPhone u budućnosti, ali bez spominjanja globalno najpopularnijeg modernog gadgeta. Ne samo to, već je dao naslutiti da Facebook cilja upravo na tu poziciju.

Naravno, Apple isto tako radi na vlastitoj verziji naočala s proširenom stvarnošću, no one su zamišljene da se spajaju bežičnim putem s korisnikovim iPhoneom, baš kao i Apple Watch.

Zuckerberg kaže da su pametni telefoni  nevjerojatni, ali da odvlače korisnike od svijeta oko njih.

Imate to nevjerojatno moćno računalo u vašem džepu, no to nije kraj puta. Mobitel vas odvlači od svijeta oko vas, zaokuplja pažnju i sve to postiže s relativno malim ekranom, kaže Zuckerberg.

Govoreći o platformama iduće generacije, Zuckerberg smatra da one moraju ponuditi osjećaj da korisnik nije odvojen od svijeta oko sebe.

Osnova virtualne i proširene stvarnosti jest da vam je potrebna tehnologija koja pruža osjećaj prisutnosti, osjećaj da ste zapravo tamo s drugom osobom, uključujući i sva osjetila koja normalno dolaze s tim, pojašnjava šef Facebooka.

Mobiteli, tableti i TV uvjeravaju ljudski mozak da se zapravo nalazite negdje drugdje, no virtualna i proširena stvarnost dopustit će mozgu, a ne ga uvjeravati, da vjeruje da se korisnik nalazi negdje drugdje, kaže Zuckerberg. Ti će uređaji moći projicirati osobe i objekte u realnom vremenu te uključivati osjetila poput zvuka i dodira.

Kad govori o naočalama s proširenom stvarnosti, Zuckerberg vidi lijepe naočale normalnog oblika, ništa superdebelo. Kaže da bi baterija na tim uređajima trajala čitav dan te bi oni bili sposobni projicirati holograme.

Jednom kad budemo imali naočale s proširenom stvarnosti, više nam neće biti potrebni drugi ekrani. Stvari poput TV-a i tableta mogu biti digitalni hologrami, pojasnio je Zuckerberg, pazeći da izravno ne spomene pametne telefone.

Zuckerberg u intervjuu nije izravno napadao Apple (ni ostatak tržišta pametnih telefona), no činio je to na pasivno-agresivan način.

Vrlo je jasno istaknuo i da već godinama preferira Samsungove uređaje te da je rekao i drugim menadžerima u Facebooku da koriste Androide, a ne iPhone. Odličan mu je i Spotify, koji kritizira Apple godinama. Dodao je i da Facebook najviše ulaže u spomenutu tehnologiju, zato želi i izaći s naočalama proširene stvarnosti na tržište daleko ispred svih.

Izvor: BGR

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti