Facebook 'napušta' BlackBerry

Iz BlackBerryja su potvrdili kako Facebookova aplikacija i Messneger više neće raditi na telefonima s BlackBerry operativnim sustavom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.03.2016. / 09:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Facebooka su objavili nove loše vijesti za BlackBerry i sve korisnike njihovih pametnih telefona (kojih je s godinama sve manje) te ova kompanija 'napušta' BlackBerry, odnosno Facebooka aplikacija i aplikacija Messenger više neće raditi na telefonima koje pokreće BlackBerry OS i BB10 (posljednja verzija operativnog sustava za koju se prije nekoliko godina smatralo da bi mogla spasiti kompaniju). S obzirom da su nedavno i iz još jedne kompanije koja je u vlasništvu Facebooka (WhatsApp) najavili napuštanje ove platforme, neki su korisnici komentirali kako je to 'posljednja kap koja je prelila čašu' jer će za pristup Facebooku i WhatsAppu sada morati koristiti pametne telefone ili tablete drugih kompanija.

Koliko je ovo gubitak za BlackBerry najbolje govori podatak da je broj korisnika WhatsAppa veći od milijardu te da većina korisnika Facebooka ovoj mreži pristupa upravo putem mobilnih uređaja. Kada su iz WhatsAppa najavljivali napuštanje BlackBerryja, tada su komentirali kako će se fokusirati na razvoj aplikacije za platforme koje se najviše koriste, a to su Android, Appleov iOS i mobilni Windowsi koji zajedno drže 99,5 posto mobilnog tržišta. Iz BlackBerryja su na blogu komentirali kako su jako razočarani ovom odlukom te kako su pokušali nagovoriti ekipu iz Facebooka da promijeni odluku, no u tome nisu uspjeli. Treba napomenuti kako će svi vlasnici BlackBerryja i dalje na svojim telefonima moći pristupiti najvećoj društvenoj mreži na svijetu, ali ne putem aplikacije (koja na ovoj platformi prestaje s radom krajem godine) već putem web verzije.

Inače, BlackBerry je prošle godine predstavio svoj prvi pametni telefon koji radi na Androidu (mnogi će reći godinama prekasno), a navodno su i budući planovi ove kompanije vezani za Android tako da korisnici ovih uređaja neće imati problema s pristupom Facebooku i WhatsAppu, za razliku od milijuna korisnika starijih modela koji rade na BlackBerry OS-u koji se više neće moći dopisivati putem WhatsAppa, niti koristiti Facebookovu aplikaciju i Messenger.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti