Facebook zna sve o vama, no jeste li zaboravili koliko vas dobro pozna Google?

Količina podataka koju Google prikuplja o ljudima može se usporediti s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost i drugim obavještajnim agencijama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.03.2018. / 08:18

Zabrinutost (foto: Thinkstock)

Glavna tema tehnološke industrije proteklih tjedan dana je Facebook, sigurnost i zaštita privatnih podataka na internetu. Iako je sada, naravno, Zuckerbergova kompanija u prvom planu, svi moramo biti svjesni kako svoje osobne podatke ostavljamo na brojnim internetskim stranicama te da se na mreži prati gotovo svaki naš korak – kojim stranicama surfamo, gdje se krećemo, koju glazbu volimo itd., a sve ovo i puno više od toga zna i Google.

Ova je kompanija izradila "globalni komercijalni sustav nadzora" te količina podataka koju prikupljaju o ljudima može se usporediti s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost i drugim obavještajnim agencijama, upozorava Jeff Chester iz centra za digitalnu demokraciju. Dodao je kako je cilj ove kompanije samo jedan – biti lider u digitalnom oglašavanju, tržištu vrijednom desetke milijardi dolara, zbog čega su im i potrebne sve ove informacije o korisnicima kako bi im mogli prikazivati što preciznije oglase.

Koliko stvari Google zna o nama pokušao je doznati Dylan Curran, konzultant informacijskih tehnologija koji je zatražio podatke od Googlea te je, usprkos svom dugogodišnjem iskustvu rada s internetskim kompanijama, ostao šokiran kada je saznao o kolikoj je količini informacija riječ.

Saznanje kako negdje postoji tolika količina informacija o njemu te konstantno praćenje svega što radi prilično je neugodno – kaže kako mu je jasno da Google samo želi zaraditi novac, no problem je što će jednom netko pogriješiti i možda će te informacije pasti u krive ruke.

Šokantno saznanje za milijune ljude

Riječ je zaista o nevjerojatnoj količini osobnih informacija – Google zna sve o stranicama kojima je surfao, njegove hobije i interese, tjelesnu težinu, zaradu, konstantno je praćena njegova lokacija i kretanje, zabilježeni su podaci o aplikacijama koje je koristio pa čak i o datotekama koje je izbrisao.

Ovo je problem s kojim se susreću milijuni korisnika Googlea svakog dana – rekao je za NBC profesor Scott J. Shackelford sa sveučilišta u Indiani koji je specijaliziran za pravo i cyber sigurnost. Poznato je kako Google prati lokacije i kretanje korisnika, što je šokantno za mnoge, no napominje kako ova kompanija, barem koliko je poznato, nije imala sličnih problema s privatnosti podataka korisnika kao i Facebook.

Iz Googlea upozoravaju sve korisnike njihovih usluga kako moraju biti svjesni postavki privatnosti i redovito ih provjeravati putem opcije "Moj račun" – gdje su dostupni alati koji korisnicima omogućuju kontrolu privatnosti svojih podataka.

Iz Googlea poručuju korisnicima – vjerujte nam!

Korisnici tako jednostavno mogu vidjeti sve što Google zna o njima – kartu s prikazom kretanja korisnika, cijelu aktivnost pretraživanja i online aktivnosti na Googleu i YouTubeu, korisnički profil oglašavanja i aplikacije koje koriste te upravljati s tim podacima, odnosno mogu isključiti opcije praćenja i izbrisati podatke koje ne žele da Google zna o njima te mogu preuzeti sve te podatke koji su skupljani godinama.

Iz Googlea korisnicima poručuju kako im, kada je zaštita podataka u pitanju, mogu vjerovati, no treba napomenuti kako prema pravilima privatnosti ove kompanije Google s oglašivačima i partnerima može dijeliti neke informacije o korisnicima, ali ne privatne.

Izvor: NBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti