Fantastičan izbor: Ovo su najbolji novi pametni telefoni

Ako razmišljate o skoroj kupovini smartphonea, pogledajte nove modele koji su predstavljeni tijekom prošlih mjesec dana i koji bi se uskoro trebali pojaviti u prodaji i na našem tržištu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2014. / 07:42

Fantastičan izbor: Ovo su najbolji novi pametni telefoni

Početak rujna iznimno je zanimljivo vrijeme za sve ljubitelje mobilne tehnologije jer se tada održava veliki IFA tehnološki sajam u Berlinu na kojem mobilne kompanije predstavljaju nove modele pametnih telefona, a prva polovica ovog mjeseca posljednjih je godina rezervirana i za Apple i nove modele iPhonea. Osim IFA-e i Appleovog eventa, tijekom posljednjih tjedana neke su kompanije na posebnim konferencijama predstavila nove modele pametnih telefona te bi se većina ovih telefona uskoro trebala pojaviti i na našem tržištu pa ako uskoro razmišljate o kupovini novog pametnog telefona (ili možda želite nekom pokloniti smartphone za nadolazeće blagdane), pogledajte nove modele koji su predstavljeni tijekom posljednjih tjedana:

iPhone 6 – iPhone 5S najprodavaniji je pametni telefon na tržištu te je gotovo sigurno da će njegov nasljednik oboriti sve prodajne rekorde. Dolazi s ekranom dijagonale 4,7 inča rezolucije 1334 x 750 piksela, radi na novom A8 procesoru (dvadeset posto brži od prethodnika) te ima još bolju kameru rezolucije 8MP. Ovaj telefon u SAD-u će se prodavati po istoj cijeni kao i prošli  modeli – 199 dolara za 16GB model uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora, a očekujemo da će se uskoro pojaviti u prodaji i na našem tržištu.

iPhone 6 Plus – prvi Appleov phablet dolazi s ekranom dijagonale čak 5,5 inča (Full HD rezolucija) te s ovim modelom Cook i ekipa kreću u pohod na tržište phableta s kojim je do sada uvjerljivo gospodario Samsung. Hardverski, ovaj smartphone sličan je iPhoneu 6, a osim ekrana, ovi se modeli razlikuju i po cijeni te će model Plus biti sto dolara skuplji.

Galaxy Note 4 – upravo će novi Samsungov Galaxy Note biti glavni konkurent Appleovom prvom phabletu. Note ima veći ekran dijagonale 5,7 inča, radi na četverojezgrenom 2,3GHz procesoru, ima 3GB RAM-a i 16MP kameru te dolazi sa softverom prilagođenim korištenju na velikom ekranu, kao i korištenju sa stylusom koji se isporučuje sa samim uređajem. U prodaji bi se trebao pojaviti do kraja ove godine.

Samsung Galaxy Alpha – za ovaj Samsungov model neki su novinari komentirali kako je riječ o najljepšim telefonu južnokorejske kompanije. Galaxy Alpha manji je od telefona iz Galaxy S serije te ima ekran dijagonale 4,7 inča (720p rezolucije), no zato ima metalno kućište, što će sigurno cijeniti brojni korisnici. Dolazi sa snažnim procesorom, 2GB RAM-a, 32GB prostora za pohranu podataka te kamerom rezolucije 12MP, a ima i senzor otisaka prstiju.

Sony Xperia Z3 – novi model iz Sonyjeve hvaljene Xperia Z serije ima ekran dijagonale 5,2 inča rezolucije 1920x1080 piksela, radi na četverojezgrenom 2,5GHz Snapdragon 801 procesoru, ima 3GB RAM-a, 16GB prostora za pohranu podataka koji se mogu proširiti memorijskim karticama veličine do 128GB te kameru rezolucije 20,7 megapiksela. Ovaj je smartphone vodootporan (može izdržati do 30 minuta u vodi i s njim možete snimati fotografije na dubini od 1,5 metara) i otporan na prašinu.

Xperia Z3 Compact – slične opcije, samo u manjem kućištu ima model Xperia Z3 Compact koji je namijenjen korisnicima kojima su telefoni od 5 i više inča preveliki i traže neki manji, ali dovoljno snažan model. Dijagonala ekrana ovog telefona tako iznosi 4,6 inča (720p rezolucija), radi na 2,5GHz Snapdragon 801 procesoru, ima 2GB RAM-a, 16GB memorije te je također vodootporan i otporan na prašinu.

Motorola Moto X – na The Vergeu su komentirali kako bi ovo mogao biti 'najbolji Android ikada napravljen', dok su ga novinari ZDneta proglasili trenutno 'najboljim Androidom na tržištu'. Naročito hvale njegov dizajn i odlično metalno kućište, a u odnosu na prethodnika Moto X ima puno veći ekran (5,2 inča, Full HD rezolucija), radi na četverojezgrenom 2.5 GHz Krait 400 procesoru, ima 2GB RAM-a i 16, odnosno 32GB memorije za pohranu podataka. 

Moto G – prilikom predstavljanja prve generacije modela Moto G iz ove su kompanije rekli kako ovaj telefon, usprkos višestruko nižoj cijeni (179 dolara bez potpisivanja ugovora), može konkurirati najboljim modelima na tržištu. Njegov nasljednik kojeg su nedavno predstavili dolazi po istoj cijeni (179 dolara na američkom tržištu), ima ekran dijagonale 5 inča, radi na Snapdragon 400 procesoru, ima 1GB RAM-a i 8GB memorije za pohranu podataka koja se može proširiti memorijskim karticama.

Nokia Lumia 830 – iz Microsofta ovaj uređaj nazivaju 'pristupačnim top modelom smartphonea' jer će korisnicima biti dostupan po cijeni od 330 eura bez potpisivanja ugovora. Za tu cijenu dobije se model s ekranom dijagonale 5 inča (720p rezolucija) koji radi na četverojezgrenom Snapdragon 400 procesoru i ima 1GB RAM-a te 16GB memorije proširive microSD memorijskim karticama kapaciteta do čak 128GB.

HTC Desire 820 – novi HTC-ov model iz Desire serije prvi je model koji radi na osmojezgrenom Snapdragon 615 64-bitnom procesoru. Ima veliki ekran dijagonale 5,5 inča rezolucije 1280x720 piksela, stražnju kameru rezolucije 13MP te prednju kameru rezolucije 8MP koju će cijeniti svi ljubitelji selfija.

Foto: Sony, Motorola, Samsung

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti