Fantastično: Doživite nevjerojatno iskustvo vožnje autonomnim automobilom!

Za putnike nema neke razlike u vožnji autonomnim automobilom u odnosu na prosječnu vožnju na koju smo navikli, osim što je prednje sjedalo prazno i volan se sam okreće

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.03.2018. / 08:20

Waymo (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

U članku u kojem su komentirali tehnološke dosege u 2017. godini, novinari Ars Tehnice zaključili su kako nas je tehnologija previše razmazila jer smo neka vrlo napredna dostignuća počeli shvaćati kao nešto normalno, a ne revolucionarno. Njihov komentar prvenstveno se odnosio na autonomne automobile jer su prošle godine brojne kompanije predstavile svoje modele vozila bez vozača, a takvi su automobili prešli stotine tisuća kilometara, no nitko se više zbog toga previše ne uzbuđuje i ne smatra to nekom revolucijom.

Naravno, jedan je od problema što ovakva vozila i dalje samo gledamo na YouTubeu i o njima čitamo na internetu, a nismo se imali prilike provozati u njima. U nekim gradovima u SAD-a traju testiranja u kojima autonomna vozila već neko vrijeme (besplatno) prevoze putnike, ali u takvim automobilima uvijek se nalazi vozač spreman preuzeti kontrolu nad volanom.

Waymo (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Uskoro, odnosno već ove godine, u Phoenixu bi Waymo trebao započeti s prvim komercijalnim servisom u kojem bi putnike prevozili automobili kojima će u potpunosti upravljati računala.

Razvoj tehnologije, ali i edukacija

Osim konstantnog razvoja tehnologije, Google i Waymo imaju još jedan zadatak prije nego što flota njihovih vozila počne autonomno operirati Phoenixom – edukaciju, odnosno moraju korisnicima objasniti koliko je napredna ova tehnologija te da su, barem prema njima, računala bolji i sigurniji vozači od ljudi.

U sklopu takve edukacije i približavanja automobila bez vozača "običnim" ljudima, Waymo je objavio fantastičan video snimljen 360-stupanjskom kamerom u kojem iz prve ruke možemo vidjeti kako izgleda vožnja u takvom automobilu.

Video pokazuje kako ništa ne može promaknuti radarima i senzorima koji konstantno prate vozila, bicikliste, pješake, izračunavaju njihovu brzinu i kretanje.

Pored brojne napredne tehnologije, iz kompanije Waymo kažu kako se vožnja ipak čini "običnom" – nema nikakvih prevelikih razlika u odnosu na prosječnu vožnju na koju smo navikli, osim što je prednje sjedalo prazno i volan se sam okreće.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti