Još je malo vremena ostalo do otvaranja Zimskih olimpijskih igara koje će se održati u Pekingu, a koje će, kao i većina sportskih događaja protekle dvije godine, biti djelomično u sjeni pandemije. No zaraza novim koronavirusom, konstantna testiranja i strogo provođenje mjera nije jedino što bi trebalo brinuti sportaše, već bi oni veliku pažnju trebali posvetiti i - kibernetičkoj sigurnosti.

Slika nije dostupna Uoči početka Olimpijade Kinezi su počeli s “čišćenjem” interneta

Već smo pisali o potencijalnim problemima sa službenom aplikacijom koju sportaši moraju instalirati, a za koju neki stručnjaci smatraju da bi mogla ugroziti sigurnost korisnika, no to je samo dio problema. Naime, kako upozoravaju iz FBI-a, Olimpijada je veliki mamac za brojne hakere i kibernetičke kriminalce koji će pokušati iskoristiti ovaj događaj kako za napade i krađe podataka. Posjetitelje, natjecatelje, ali i organizatore tako očekuju brojne opasnosti - od klasičnih DDoS napada pa do ransomwarea, malwarea, socijalnog inženjeringa, krađa podataka, phishinga, širenja lažnih informacija, prijetnji itd.

Iz FBI-a zato su svim olimpijcima poručili da svoje pametne telefone - ostave kući. Naravno, to ne znači da trebaju biti offline tijekom boravka u Pekingu, već da ponesu neki zamjenski telefon koji nakon Olimpijade više neće koristiti. Također, treba biti jako oprezan oko preuzimanja aplikacija na svoje mobilne uređaje, pogotovo aplikacija nepoznatih i neprovjerenih developera jer bi se putem njih mogli krasti podaci, instalirati softver za praćenje, malware itd.

Olimpijada će se održati u Tokiju Hakerski napad na Olimpijadu spriječila je - umjetna inteligencija

Pored spomenutog, hakeri bi mogli pokušati blokirati ili otežati prijenose uživo, kao i javnu i privatnu digitalnu infrastrukturu koja se koristi kao podrška Olimpijadi. O opasnostima i izazovima koji prijete najbolje govore podaci s prošlogodišnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju tijekom kojih je zabilježeno više od 450 milijuna incidenata vezanih uz kibernetičku sigurnost, prenijeli su službene podatke na ZDnetu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju