FBI savjetuje sudionicima Olimpijade da svoje pametne telefone - ostave kod kuće

Olimpijcima i posjetiteljima Olimpijade u Pekingu prijete brojne opasnosti te u FBI-u smatraju kako je najbolje da natjecatelji svoje telefone ostave kod kuće i ponesu zamjenske uređaje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2022. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još je malo vremena ostalo do otvaranja Zimskih olimpijskih igara koje će se održati u Pekingu, a koje će, kao i većina sportskih događaja protekle dvije godine, biti djelomično u sjeni pandemije. No zaraza novim koronavirusom, konstantna testiranja i strogo provođenje mjera nije jedino što bi trebalo brinuti sportaše, već bi oni veliku pažnju trebali posvetiti i - kibernetičkoj sigurnosti.

Slika nije dostupna Uoči početka Olimpijade Kinezi su počeli s “čišćenjem” interneta

Već smo pisali o potencijalnim problemima sa službenom aplikacijom koju sportaši moraju instalirati, a za koju neki stručnjaci smatraju da bi mogla ugroziti sigurnost korisnika, no to je samo dio problema. Naime, kako upozoravaju iz FBI-a, Olimpijada je veliki mamac za brojne hakere i kibernetičke kriminalce koji će pokušati iskoristiti ovaj događaj kako za napade i krađe podataka. Posjetitelje, natjecatelje, ali i organizatore tako očekuju brojne opasnosti - od klasičnih DDoS napada pa do ransomwarea, malwarea, socijalnog inženjeringa, krađa podataka, phishinga, širenja lažnih informacija, prijetnji itd.

Iz FBI-a zato su svim olimpijcima poručili da svoje pametne telefone - ostave kući. Naravno, to ne znači da trebaju biti offline tijekom boravka u Pekingu, već da ponesu neki zamjenski telefon koji nakon Olimpijade više neće koristiti. Također, treba biti jako oprezan oko preuzimanja aplikacija na svoje mobilne uređaje, pogotovo aplikacija nepoznatih i neprovjerenih developera jer bi se putem njih mogli krasti podaci, instalirati softver za praćenje, malware itd.

Olimpijada će se održati u Tokiju Hakerski napad na Olimpijadu spriječila je - umjetna inteligencija

Pored spomenutog, hakeri bi mogli pokušati blokirati ili otežati prijenose uživo, kao i javnu i privatnu digitalnu infrastrukturu koja se koristi kao podrška Olimpijadi. O opasnostima i izazovima koji prijete najbolje govore podaci s prošlogodišnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju tijekom kojih je zabilježeno više od 450 milijuna incidenata vezanih uz kibernetičku sigurnost, prenijeli su službene podatke na ZDnetu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti