Uoči početka Olimpijade Kinezi su počeli s “čišćenjem” interneta

Regulator će se pobrinuti da kineskim kibernetičkim prostorom vlada pozitivna atmosfera te namjeravaju ukloniti sav sadržaj koji nije u skladu s takvim ponašanjem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.01.2022. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uoči početka Zimskih olimpijskih igara kineski kibernetički prostor trebao bi “odisati pozitivnom atmosferom” te se bi na naslovnicama najvećih medijskih portala, kao i među trendovima pretraživanja trebale nalaziti samo pozitivne vijesti. Za to će se pobrinuti kineska uprava za kibernetički prostor koju je još 2014. oformio Xi Jinping s ciljem regulacije i zaštite kineskog internetskog prostora i podataka na njemu.

Slika nije dostupna Kineska vlada ne želi čuti za koronavirus, na meti su im i bezazlene objave građana na društvenim mrežama

Kako prenose na CNN-u, iz agencije su najavili kako je cilj akcije koju provode uoči Olimpijade, ali i Kineske nove godine, stvoriti zdravo, sretno i miroljubivo online ozračje. To namjeravaju napraviti uklanjanjem vulgarnog, nasilnog i ostalog lošeg ilegalnog sadržaja s interneta. Na kineskom sretnom internetu tako neće biti mjesta za nekakve glasine, a spriječit će i nemoralne slavne osobe u njihovim aktivnostima na mreži.

Poznato je kako kineska partija nema previše razumijevanja za slavne i njihovo neprikladno ponašanje pa im je smanjila internetskih doseg. Još sredinom prošle godine lansirali su kampanju protiv “kaotične kulture slavnih osoba”, pogotovo protiv onih koji dijele nekorektne političke stavove, a cenzura je obuhvatila i industriju zabave pa je zabranjen “nezdravi sadržaj” s televizije, dok su poticali patriotsku atmosferu u medijima.

Cenzura na internetu (Foto: Getty Images) Kina započela s novom kampanjom "čišćenja interneta"

Pored navedenog, partija i regulatori namjeravaju pročistiti internet i od ponašanja koje uključuje hvaljenje bogatstvom ili glorificiranje novca, sadržaj vezan uz neumjerenost u jelu i piću, kao i sadržaj povezan s gatanjem i proricanjem sudbine.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti