Kineska vlada ne želi čuti za koronavirus, na meti su im i bezazlene objave građana na društvenim mrežama

Koronavirus je sporna tema u Kini, a cenzura na društvenim mrežama je sveprisutna.

Branimir Vorša | 25.02.2020. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineska vlada prati svoje građane na društvenim mrežama, poput Twittera i WeChata koji prenose informacije o koronavirusu, a koje službene vlasti smatraju negativnima. Na meti su čak i relativno umjereni komentari i informacije na tim društvenim mrežama, a građani svjedoče da kineska vlada čak i na takve aktivnosti na društvenim mrežama odgovara direktno ili indirektno, piše Vice.

Koronavirus je od izbijanja epidemije postao sporna tema u Kini, a cenzura na društvenim mrežama je sveprisutna. Nakon što je od koronavirusa preminuo Li Wenliang, liječnik zviždač, koji je prvi pokušao upozoriti na izbijanje te epidemije, Kinezi su na svojoj društvenoj mreži Weibo ljutito reagirali i pojavio se novi hešteg - želim slobodu govora, no već idućeg dana nakon smrti Wenlianga, kineska vlada uklonila je taj hešteg i oko dva milijuna objava vezanih za to na Weibou, piše NPR.

Međutim, Vice piše da kineska vlada cilja i na pojedince te da ponekad i potpuno benigne objave izazivaju njihovu reakciju. Jedan kineski turist na odmoru u Kaliforniji rekao je za Vice da je pokušao s obitelji u Wuhanu podijeliti informacije o koronavirusu na WeChatu te da vjeruje kako je kineska vlada pritisnula njegove prijatelje u Kini kako bi doznali gdje se nalazi u SAD-u. Dobio je i upozorenje da netko pokušava neovlašteno koristiti njegov korisnički profil na WeChatu.

Drugi pak Kinez tvrdi da su ga predstavnici vlasti posjetili u njegovu domu u Dongguanu nakon što je odgovorio na tvit koji se kritički osvrnuo na to kako se kineska vlada nosi sa širenjem virusa. Rečeno mu je da je njegov odgovor na tvit napad na kinesku vladu, zaplijenjen mu je mobitel i bio je primoran potpisati da više neće napraviti sličan prijestup, piše Vice.

Dosad je u svijetu od posljedica epidemije koronavirusa umrlo više od 2600 ljudi, a više od 79.000 ljudi je zaraženo. Koronavirus se prvi put pojavio u prosincu 2019. godine u kineskom gradu Wuhan u provinciji Huebi.

Kineske vlasti otad su na meti kritika zbog lošeg krivog odnosa prema epidemiji, uključujući cenzure vijesti iz Wuhana, kao i objave građana Wuhana na društvenim mrežama.

Kineska vlada navodno je dala upute zdravstvenim djelatnicima da ne spominju koronavirus u grupnim chatovima na društvenim mrežama. Isto tako, postrožila je nadzor nad korištenjem virtualnih privatnih mreža (VPN), koje mnogi Kinezi koriste kako bi upravo izbjegli cenzuru kineskih vlasti.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti