FBI upozorava: Hakeri bi mogli napasti i automobile

Iz FBI-a prošlog su tjedna upozorili vlasnike vozila i proizvođače automobila na opasnosti od hakerskih napada

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2016. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošle godine dvojica sigurnosnih stručnjaka uspjeli su putem računala preuzeti kontrolu na nekim opcijama automobila kojim je upravljao novinar Wireda te je njegovo vozilo na kraju izletjelo s ceste. Iako je novinar bio spreman na tako nešto jer se ranije dogovorio sa sigurnosnim stručnjacima kako će oni na njegovom automobilu testirati sigurnosni propust u automobilu, ipak se iznenadio i uplašio kada više nije mogao kontrolirati sve opcije vozila. Zbog toga je Fiat Chrysler morao povući čak 1,4 milijuna automobila koji su bili ranjivi na taj napad, a dvojica 'automobilskih hakera' dobili su posao u Uberu.

S obzirom da sve više automobila koristi naprednu tehnologiju i povezani su s internetom, opasnosti od ovakvih i sličnih hakerskih napada u budućnosti bit će sve veće te bi ovakvi napadi za koju godinu (ako ne i prije) mogli rezultirati prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama. Da su ovakvi scenariji itekako mogući vjeruju i u FBI-u te su iz ove organizacije krajem prošlog tjedna upozorili javnost na opasnosti od hakiranja automobila te su pozvali sve oni kojima su hakeri napali vozila da se jave FBI-u. U objavi za javnost iz FBI-a su poručili kako su moderna motorna vozila opremljena s 'povezanim tehnologijama' koje omogućuju brojne opcije poput veće sigurnosti, ekonomičnijeg upravljanja potrošnjom goriva i slično, a zbog povezanosti s internetom važno je da korisnici i proizvođači automobila budu svjesni potencijalnih cyber sigurnosnih prijetnji. Kako bi se zaštitili od hakerskih napada, iz FBI-a su vlasnicima automobila, ali i proizvođačima dali i neke savjete za sigurnost – uvijek treba paziti da u vozilu bude instalirana posljednja verzija softvera te treba biti jako oprezan prilikom modificiranja softvera, treba paziti na upozorenja o povlačenjima vozila i aplikacije koje se koriste u automobilima.

Također, još jedna taktika s kojom bi se cyber kriminalci mogli koristiti jest slanje lažnih poruka u kojima vlasnike automobila upozoravaju o potrebi nadogradnje softvera u automobilima, no attachamenti takvih poruka mogu sadržavati maliciozni softver. Ipak, treba napomenuti da još nije zabilježen 'pravi' hakerski napad u kojem bi udaljeni hakeri napali udaljeno vozilo i preuzeli kontrolu nad njim i nekim njegovim opcijama, no čini se kako i u FBI-u vjeruju kako je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti