Umjetna inteligencija brine se da kućnim ljubimcima ne bude dosadno

Felik je uređaj koji koristi senzore i umjetnu inteligenciju za "najvažniju" stvar na svijetu - zabavljanje kućnih ljubimaca.

Martina Čizmić | 18.10.2018. / 13:41

Galerija

Vlasnici kućnih ljubimaca često se pitaju što njihovi ljubimci rade dok su sami kod kuće. No još ih više brine da će, ako im bude dosadno, krenuti na uništavački pohod po stanu ili kući.

Mali američki startup Angry Lychee odlučio je riješiti dva problema jednim uređajem. Osmislili su Felik, uređaj koji je opremljen kamerom, senzorima i laserom, a glavna mu je zadaća pratiti što kućni ljubimac radi kad je sam i zabaviti ga. To samo po sebi baš i ne bi bilo tako posebno da Felik ne koristi poseban algoritam, odnosno umjetnu inteligenciju, kako bi uvijek bio "jedan korak ispred ljubimca".

Felik (Foto: Ferrari/Profimedia) (Foto: Ferrari/Profimedia)

Felik tako kamerom pregledava sobu i identificira kućnog ljubimca te uključuje laser koji ljubimci, najčešće, odmah pokušavaju uloviti. Kamera prati kako se ljubimac kreće i pomiče laser sekundu prije no što ljubimac pokuša uhvatiti "crvenu točku na podu".

Felik koristi infracrvenu kameru i umjetnu inteligenciju koja može pratiti, predvidjeti i reagirati na poteze kućnog ljubimca, pojašnjavaju iz Angry Lycheea.

Felik (Foto: Ferrari/Profimedia) (Foto: Ferrari/Profimedia)

Iako Felik može sam zabavljati kućnog ljubimca dok je vlasnik na poslu, postoji mogućnost i "kontroliranja" što ljubimac radi putem mobilne aplikacije. Tako u pauzama vlasnici mogu provjeriti što se događa s njihovim ljubimcem, ali i poigrati se s njima upravljajući laserom. 

Felik se može automatski aktivirati i pomicati laser baš kao što bi to i čovjek radio. No isto tako i vlasnik može, pomoću aplikacije za pametni telefon, iskoristiti vrijeme i poigrati se sa svojim ljubimcem, pojašnjavaju.

Felik (Foto: Ferrari/Profimedia) (Foto: Ferrari/Profimedia)

Inače, Felik je uspješno financiran na Indiegogo platformi, a prvi primjerci biti će poslani diljem svijeta u proljeće sljedeće godine.

Kako cijela stvar funkcionira možete vidjeti u videu, a više o samom uređaju pronaći na njihovim web-stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti