FER i ADNET potpisali ugovor s Europskom svemirskog agencijom: Radit će sustav za napredno upravljanje energetskom mrežom

Podaci će omogućiti bolju pripremu i bržu reakciju na potencijalne kvarove, smanjenje rizika nestanka napajanja dijelova elektroenergetske mreže te bolje planiranje razvoja energetske mreže analizom povijesnih podataka.

Martina Čizmić | 05.05.2022. / 16:40

Satelit Sentinel-3 (Foto: ESA–J. Huart)

 Zagrebačka tvrtka ADNET koja razvija softver u području energetike i partner na projektu Fakultet elektrotehnike i računarstva - FER, potpisali su ugovor s Europskom svemirskom agencijom - ESA.

Radi se o prvom ESA-inom natječaju za financiranje namijenjenom hrvatskim tvrtkama, a predmet ugovora vrijednog 118.727 eura je inovativno korištenje podataka koje prikupljaju ESA-ini sateliti. Ukratko, sustav bi operatorima elektroenergetskog sustava trebao omogućiti izvođenje simulacija tijekom planiranja rada energetskog sustava potpomognutih podacima sa satelita, a sve kako bi osigurali visoku razinu kvalitete isporuke električne energije i pouzdan rad električne mreže.

Slika nije dostupna Nova aplikacija Službe za klimatske promjene Copernicus (C3S) pokazuje koliko smo blizu dostizanja globalnog zagrijavanja, ali i mnogo više

 Službeni naziv projekta je "Napredno upravljanje energetskom mrežom uz pomoć podataka sustava Kopernik". On obuhvaća i nadogradnju postojećih sustava za upravljanje prijenosnom i distribucijskom elektroenergetskom mrežom kako bi se dobila mogućnost ranog upozoravanja u slučaju povećane opasnosti od požara.

Postojeći sustavi koje su razvili ADNET i FER obuhvaćaju sustav za nadzor i upravljanje energetskom mrežom, sustav za upravljanje podacima meteoroloških stanica i sustav za lociranje atmosferskih pražnjenja. Nove unaprijeđene verzije koristit će podatke o vlažnosti tla, stanju vegetacije, pokrovu tla i stanju suše za napredniji izračun indeksa opasnosti o požara.

 Povrh navedenog podaci će omogućiti bolju pripremu i bržu reakciju na potencijalne kvarove, smanjenje rizika nestanka napajanja dijelova elektroenergetske mreže te bolje planiranje razvoja energetske mreže analizom povijesnih podataka.

Natjecanje u izradi aplikacija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Oni znaju sa satelitima: Više od 100 natjecatelja radi aplikacije o tome kako primjeniti satelitske podatke

 Ideja za projekt rezultat je zajedničke suradnje Adneta i FER-a tijekom ranijih projekata iz područja energetike. Nakon što je objavljen natječaj Europske svemirske agencije pristupili smo izradi projektnog prijedloga te nakon uspješnog evaluacijskog postupka dobili odobrenje za financiranje projekta. S obzirom da je u Adnetu ovo prvi projekte sa ESA-om vidimo veliki potencijal za daljnji razvoj kao i odličnu priliku da se upoznamo sa specifičnostima procesa realizacije takvih projekata. Također je bitno spomenuti kako će, prema našim informacijama, ovo biti prvi slučaj da se podaci sa Kopernik sustava koriste u sustavima za upravljanje elektroenergetskom mrežom, rekao je tehnički direktor ADNET-a Boris Golub.

 Ovaj projekt otvara potpuno novo područje primjene našeg istraživačkog rada u partnerstvu s ADNET-om i predstavlja neprocjenjivo iskustvo te donosi novu dodanu vrijednost u pripremi i provedbi projekata. Višegodišnje iskustvo u radu s geoinformacijskim sustavima u projektu ćemo nadograditi s praktičnom primjenom svemirske tehnologije i podataka sa satelita i primijeniti ih u obrazovnom procesu na FER-u. Na taj ćemo način naše studente pripremiti za nove poslovne prilike koje će pružiti svemirski program Europske unije, projekti Europske svemirske agencije i Agencije EU za svemirski program, izjavio je prof.dr.sc. Davor Škrlec sa Zavoda za visoki napon i energetiku FER-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti