FER postaje sve "zeleniji": Novom solarnom elektranom pokrivat će 50 posto svojih potreba

Uz smanjenje računa za električnu energiju, na FER-u ovim projektom žele i educirati i promicati važnost solarnih elektrana u zajednici.

Martina Čizmić | 04.06.2023. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Fakultet elektrotehnike i računarstva započeo je realizaciju projekta izgradnje nove vlastite solarne elektrane ukupnog kapaciteta 600 kW na AC strani i baterijskog spremnika koji će omogućiti maksimizaciju korištenja sunčeve energije. Kako su priopćili s FER-a, novi sustav, ukupne vrijednosti 815.000 eura, dio je projekta ''Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1''.

Projekt je financiran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Nositelj projekta je Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva, a razdoblje trajanja provedbe projektnih aktivnosti je od 1. lipnja 2022. do 30. travnja 2024.

Inače, riječ je o nadogradnji već postojeće sunčane elektrane (oko 100 kW) i baterijskih spremnika, a jednom izgrađena elektrana će pokrivati oko 50 posto potreba za električnom energijom FER-a, uz godišnje smanjenje CO2 otiska od 109 tona. Glavni cilj projekta je povećati korištenje tehnologija s manjom emisijom ugljika instalacijom lokalne proizvodnje električne energije iz fotonaponskog sustava podržanog baterijskim spremnikom, na krovište/unutar zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), te time doprinijeti lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Osim navedenog glavnog cilja, svrha je smanjiti utjecaj na lokalnu elektroenergetsku mrežu, sniziti financijske izdatke za električnu energiju FER-a, educirati i promicati važnost i načine integracije lokalnih fotonaponskih sustava i baterijskih spremnika široj zajednici, otvoriti vrata novom istraživanju te promovirati mogućnost financiranja projekata iz Programa „Energija i klimatske promjene“ od Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i sličnih.

Potpora EGP financijskog mehanizma predstavlja doprinos Islanda, Lihtenštajna i Norveške ka zelenoj, konkurentnoj i uključivoj Europi. Cilj Programa „Energija i klimatske promjene“ je povećano korištenje energetske tehnologije s manjom emisijom ugljika i povećana sigurnost opskrbe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti