Firefox ukida automatsko iskakanje prozorčića sa zahtjevom za push notifikacije na internetskim stranicama

Od iduće godine nadalje Firefox će automatski sakrivati dosadne prozorčiće koji korisnike pitaju žele li notifikacije s internetskih stranica na kojima se trenutno nalaze. Ako koristite Firefox kao primarni internetski preglednik, a prozorčići s upitima za push notifikacije dosad su vam išli na živce, onda je to dobra vijest za vas.

Branimir Vorša | 04.11.2019. / 09:10

Dosadni prozorčić s a zahtjevom za push notifikacije u Firefoxu
Dosadni prozorčić sa zahtjevom za push notifikacije u Firefoxu (Foto: Screenshot)

Internetske stranice koje su u međuvremenu i zatvorene i dalje automatski korisnike gnjave s prozorčićem za notifikacije, a to već spada u domenu zloporabe iste mogućnosti koju je Mozilla ponudila internetskim stranicama. Zapravo, iz Mozille su otkrili da mnoge internetske stranice zapravo zlorabe navedenu mogućnost, koja je zamišljena samo kao opcija putem koje bi korisnici mogli biti informirani o novostima na pojedinim internetskim stranicama.

U Mozilli su u 2019. godini napravili testiranje toga kako korisnici njihova popularnog internetskog preglednika Firefox koriste i reagiraju na te zahtjeve za push notifikacijama.

Web-preglednik (Ilustracija: Getty) Ruski hakeri ponovno uhvaćeni u "nestašlucima": Virusima "krpaju" Chrome i Firefox te tako presreću sav kodirani promet

Firefox Mozilla uvodi pretplatu na Firefox

Kao jedan od najvećih problema pokazao se taj da se prozorčić sa zahtjevom za push notifikacije otvara istog trenutka kad korisnik posjeti većinu intertnetskih stranica. Isto tako, problem je i taj što to zahtijeva i reakciju korisnika, no korisnik koji se prvi put nađe na nekoj internetskoj stranici teško da u prvoj sekundi može zaključiti želi li da mu ubuduće stižu obavijesti s tih stranica.

Prema istraživanju o kojem je izvijestio ZDNet, 97 posto sudionika tog istraživanja automatski je odbilo zahtjev za push notifikacijama koji im se pojavi ili su čak otišli i korak dalje pa su blokirali takve stranice da im ubuduće pokazuju bilo kakve obavijesti.

Korisnici Firefoxa već sad mogu stati na kraj tome tako da upišu about:preferences#privacy u kućicu za adresu, zaskrolaju do opcije permissions te tamo kliknu na settings (podešavanja) i u konačnici kvačicom označe opciju Block new requests asking to allow notifications.

Počevši s Firefoxom 72, sam taj internetski preglednik više neće prikazivati prozorčić sa zahtjevom za push notifikacije prilikom ulaska na internetske stranice, već će umjesto toga dodati novu ikonu u kućici za upisivanje adresa internetskih stranica.

Tek klikom na tu ikonu otvorit će se sadašnji dosadni prozor s upitom želite li da vas stranica na kojoj se nalazite obavještava o novostima.

Firefox 72 trebao bi službeno biti pušten 7. siječnja 2020. godine.

Izvor: Ghacks

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti