Mozilla uvodi pretplatu na Firefox

U Mozilli razmišljaju o načinima na koje dodatno mogu povećati prihode, a jedan od njih je premium verzija Firefoxa s nekim novim mogućnosti, pri čemu bi klasična verzija i dalje ostala u potpunosti besplatna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.06.2019. / 08:58

Firefox (Foto: Getty images)

Mozillin Firefox milijunima je korisnika najčešći internetski preglednik koji koriste za svakodnevno surfanje internetom, a izvršni direktor kompanije Chris Beard nedavno je najavio neke novitete koji očekuju korisnike krajem godine, uključujući i uvođenje mjesečne pretplate. Nije riječ, naravno, o tome da će korisnici početi plaćati za korištenje preglednika koji trenutačno koriste, već će Mozilla predstaviti neke nove opcije za čije će korištenje biti potrebno plaćati mjesečnu pretplatu.

Firefox Send Firefox Send omogućuje besplatno i sigurno slanje datoteka do 2,5 GB

Korisnicima će, dakle, i dalje biti dostupna klasična verzija Firefoxa koja će se konstantno nadograđivati novim sigurnosnim nadogradnjama, dok će korisnici koji žele još više od svog pregledanika, trebati to i platiti. Trenutačno oko 90 posto prihoda Mozille dolazi od partnerstva s tražilicama, prvenstveno s Googleom, te u kompaniji žele pronaći nove izvore prihoda.

Beard je u razgovoru za njemačku tehnološku stranicu t3n rekao kako još nisu utvrdili sve detalje, no kao neke od premium opcija razmišljaju o VPN servisu i sigurnosnoj pohrani podataka. Dakle, korisnici Firefoxa koji žele koristiti VPN to će moći napraviti upravo putem ovog preglednika, kao što će i putem Firefoxa moći sigurno pohranjivati podatke na njihov oblak.

Surfanje internetom u virtualnoj stvarnosti (Foto: HTC/Mozilla) "Potpuno novo iskustvo": Mozilla i HTC rade na virtualnom surfanju internetom

Prema informacijama ZDneta, informacija o pokretanju premium verzije Firefoxa naišla je na odobravanje velikog broja korisnika ovog preglednika, no pitanje je koliko će njih zaista plaćati pretplatu, kao i kolika će biti mjesečna cijena pretplate Firefoxa. Ono što je za sve korisnike ipak najvažnije jest uvjeravanje iz Mozille da se sadašnje opcije preglednika neće prebaciti u premium paket, tako da će Firefox kakvim se danas koristimo i dalje ostati u potpunosti besplatan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti