"Potpuno novo iskustvo": Mozilla i HTC rade na virtualnom surfanju internetom

Omogućit će optimizirano iskustvo pretraživanja Interneta u virtualnoj stvarnosti za brže i jednostavnije pretraživanje, pristup omiljenim VR web-lokacijama za kupnju, istraživanje, surfanje, gledanje videozapisa i još mnogo toga.

Martina Čizmić | 08.01.2019. / 14:48

Surfanje internetom u virtualnoj stvarnosti (Foto: HTC/Mozilla) (Foto: HTC/Mozilla)

Surfanje internetom uskoro bi moglo postati potpuno novo virtualno iskustvo. Naime, Mozilla se udružila s HTC VIVE, AWS Amazon Sumerian i Fidelity Investments kako bi stvorila realistično iskustvo pretraživanja interneta u virtualnoj stvarnosti.

Kako bi se web sadržaj jednostavno prenio u virtualnu stvarnost, HTC Vive surađuje s Amazon Web Services (AWS), čiji Amazon Sumerian pruža programerima i tvrtkama alate za jednostavno stvaranje i pokretanje VR iskustava. Prva kompanija koja će na CES-u demonstrirati novu platformu bit će Fidelity Investments, koji će omogućiti potrošačima da pregledaju svoj portfelj u VR putem prilagođenog okruženja dizajniranog za novi preglednik.

Naš je ovogodišnji cilj da po prvi put prenesemo svakodnevne računalne aktivnosti u VR, rekao je Michael Almeraris, potpredsjednik odjela partnerstva i sadržaja u HTC VIVE. Kroz suradnju s Mozillom i Amazon Web Services, zatvaramo prazninu u XR računalstvu (XR – Extended Reality), osnažujući korisnike Vivea s više sadržaja u sustavima, a istovremeno omogućujući programerima i tvrtkama brzo stvaranje sadržaja za iste te korisnike.

Suradnja s Mozillom redefinirat će VR iskustvo na webu. Omogućit će optimizirano iskustvo pretraživanja Interneta u virtualnoj stvarnosti za brže i jednostavnije pretraživanje, pristup omiljenim VR web-lokacijama za kupnju, istraživanje, surfanje, gledanje videozapisa i još mnogo toga. Firefox će biti zadani internetski preglednik za Vive, Vive Pro i nadolazeći VIVE Cosmos.

Mozilla Firefox za VR (Foto: Mozilla) (Foto: Mozilla)

Raduje nas suradnja s Amazonom i HTC-om kojom ćemo potvrditi web kao najbolji način za doživljaj 3D sadržaja s Interneta na najboljim VR uređajima na tržištu, rekao je Sean White, direktor odjela istraživanja i razvoja u Mozilli. Na ovu platformu donosimo Firefox Reality kako bismo korisnicima omogućili sigurno, brzo i privatno iskustvo na sljedećoj generaciji hardvera.

HTC Vive se udružio i s Amazon Sumerianom kako bi na tržište uveo pravi web VR. Kroz ovu suradnju, razvojni programeri HTC Vivea moći će izraditi visoko realistične, VR-optimizirane web stranice, bez potrebe za specijaliziranim znanjima programiranja. Koristeći Sumerian, programeri će brzo zamisliti, testirati i objaviti VR-optimizirane web stranice trenutno dostupne internim testerima, autoriziranim korisnicima ili javnosti. Uz VR stranice, AWS i HTC planiraju integrirati Sumerian s Viveportom, što će ubrzati objavljivanje VR iskustava na platformi te ih učiniti dostupnijim krajnjim korisnicima.

Razne industrije usvajaju XR tehnologije za širok raspon primjena, uključujući simulacije treninga, virtualne concierge usluge, poboljšanu online kupovinu, virtualne ture i razgledavanja te još mnogo toga, rekao je Kyle Roche, generalni direktor Amazon Sumeriana, AWS. Stvaranje realističnih XR iskustava dosad je od programera zahtijevalo specijalizirane vještine programiranja i učenje jedinstvenih specifikacija i procedura implementacije, što je bio otežavajući faktor. S HTC-om i Mozillom, omogućit ćemo programerima da brže izrađuju i distribuiraju VR aplikacije korištenjem samo preglednika i URL-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti