Fizičari otkrili kako napraviti materijal još tvrđi od dijamanta

Fizičari putem simulacija na super računalu istražuju stvaranje čvršće faze ugljika od dijamanta, nudeći uvid u dosad nedostižnu sintezu te nove strukture.

Branimir Vorša | 19.03.2024. / 14:35

Dijamant, ilustracija
Dijamant, ilustracija (Foto: Getty Images)

U potrazi za supertvrdom molekulom ugljika koja nadmašuje tvrdoću dijamanta, nove simulacije nude obećavajući put do njezina stvaranja.

Fizičari iz SAD-a i Švedske upotrijebili su napredne simulacije kako bi istražili ponašanje dijamanta u ekstremnim uvjetima, nagovještavajući potencijalno formiranje još čvršće strukture – kubične faze s osam atoma u središtu tijela (BC8).

Dijamanti Dijamantna kiša mogla bi biti puno češća pojava u svemiru nego što se to dosad mislilo

Faza BC8, poznata po svojoj iznimnoj tvrdoći, uočena je u siliciju i germaniju, pružajući uvid u njezinu potencijalnu manifestaciju i u ugljiku.

Iako se teoretizira da BC8 ugljik postoji u okruženjima visokog tlaka poput onih na egzoplanetima, njegova sintetizacija na Zemlji pokazala se izazovnom.

Struktura BC8 održava ovaj savršeni tetraedarski oblik najbližeg susjeda, ali bez ravnina cijepanja koje se nalaze u strukturi dijamanta, objašnjava fizičar Jon Eggert, ističući potencijalnu tvrdoću te strukture.

Uspjeh uz pomoć superračunala

Napori da se sintetizira ugljik BC8 bili su neuspješni, ali nedavne simulacije na superračunalu Frontier otkrile su ključne nove uvide. Predvidjeli smo... da će post-dijamantna BC8 faza biti eksperimentalno dostupna samo unutar uskog područja visokog tlaka i visoke temperature faznog dijagrama ugljika, pojašnjava fizičar Ivan Olyenik.

DIjamantni nakovanj Znanstvenici uspjeli sintetizirati materijal koji otkriva Zemljine najdublje tajne

Ta otkrića bacaju svjetlo na točne uvjete potrebne za sintezu ugljika BC8, nudeći nadu za budući uspjeh. Znanstvenici trenutno provode eksperimente inspirirane teorijom kako bi potvrdili ta predviđanja u National Ignition Facilityju u SAD-u.

Rezultati, koji nude plan za sintezu ugljika BC8, objavljeni su u časopisu The Journal of Physical Chemistry Letters.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti