Fleksibilni telefoni sve su popularniji, a to pokazuju i nove Samsungove brojke

Interes za telefonima sa savitljivim ekranima sve je veći, a zaoštrava se i konkurencija na tom tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2023. / 13:10

Samsung Galaxy Z Flip5 i Z Fold5 (Foto: Samsung)

Predsjednik odjela mobilnih uređaja u Samsungu Roh Tae-moon nedavno je komentirao kako je cilj južnokorejske kompanije da fleksibilni pametni telefoni zauzmu 20 posto njihova tržišta flagship smartphonea. Da bi se taj plan ostvario, važna je velika potražnja za novom generacijom njihovim preklopnika, modelima Galaxy S Flip 5 i Fold 5.

Samsung Galaxy Z Flip5 i Z Fold5 Samsung predstavio novu verziju svojih preklopnih telefona: Evo što je novo i kad ih možemo očekivati u Hrvatskoj

A čini se da bi ta potražnja zaista mogla biti jako dobra. Tako barem možemo zaključiti na temelju prednarudžbi tih dvaju modela. Od njihova predstavljanja pa dosad ta je brojka premašila jedan milijun, i to samo na tržištu Južne Koreje. To su odlične brojke, a iako njihov porast nije toliko veći u odnosu na modele Flip i Fold 4, svakako je zamjetno povećanje popularnosti i interesa korisnika, pogotovo jer je danas na tržištu dostupno sve više takvih uređaja, pa je i konkurencija sve veća.

Dok se ove brojke odnose samo na Samsungovo domaće tržište, trenutačno nije poznat broj prednarudžbi na globalnom tržištu, na kojem također raste popularnost uređaja sa savitljivim ekranima. Nova generacija Samsungovih preklopnika donosi klasičnu evoluciju kada su u pitanju nove opcije i poboljšani hardver, ali i dva velika noviteta. Prvo, Samsung je na oba modela implementirao novu šarku zahvaljujući kojoj su oba modela tanja u odnosu na prethodnike, a velika je novost i tzv. Flex Windows na modelu Flip 5, odnosno puno veći vanjski ekran u odnosu na Flip 4.

Upravo za modelom Galaxy Z Flip 5 vlada puno veći interes te je čak oko 70 posto osoba koje su u Južnoj Koreji prednaručile savitljive Samsungove telefone odabralo baš taj model. Tijekom istog razdoblja prošle godine udio modela Flip 4 u ukupnim prednarudžbama iznosio je 60 posto, što je jasan znak povećanja popularnosti takvog tipa preklopnika.

Oppo Find N2 Flip Oppo predstavio savitljivi smartphone Find N2 Flip za globalno tržište

Osim Samsunga i brojne su druge kompanije poput Xiaomija, Oppa, Honora, Googlea i drugih predstavile vlastite telefone s fleksibilnim ekranima, a već neko vrijeme mrežom kruže glasine i o Appleovim planovima. No ti planovi ne uključuju fleksibilni iPhone, barem ne odmah, već uređaj s većim ekranom poput iPada ili čak prijenosnog računala koji će imati savitljivi ekran.

Izvor: 9to5Google

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti