Fordova kapa za vozače kamiona mogla bi spasiti brojne živote

SafeCap opremljen je akcelerometrom i žiroskopom koji prate pokrete glave tijekom vožnje i, ako primijete da se vozaču spava, aktivirat će vibraciju, odnosno zvučne i svjetlosne efekte kako bi ga razbudili.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.11.2017. / 09:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Povodom 60. obljetnice proizvodnje kamiona u Brazilu Ford je predstavio kapu namijenjenu vozačima kamiona koja bi mogla spasiti brojne živote, i vozača kamiona i drugih sudionika u prometu. Ovo, naravno, nije obična kapa i na njezinu je razvoju Ford surađivao s kreativnom agencijom GTB te su proveli istraživanja o načinu pokreta glave tijekom vožnje kako bi saznali kakvi su pokreti glave vozača kamiona kada im se spava i kad su umorni kako bi ih razlikovali od pokreta glave u vožnji poput gledanja retrovizora, kontrolne ploče, pojačavanja glazbe itd.

Na temelju tih informacija ovu su kapu, nazvanu SafeCap, opremili tehnologijama poput akcelerometra i žiroskopa koji prate pokrete glave tijekom vožnje i, ako primijete da se vozaču spava, aktivirat će vibraciju, odnosno zvučne i svjetlosne efekte koji bi trebali razbuditi vozača i upozoriti ga kako je vrijeme za odmor.
Trenutno je riječ samo o prototipu ove kape te nije poznato hoće li i kada Ford krenuti u masovnu proizvodnju, no prema riječima šefa prodaje ove kompanije iz Brazila, njihov je cilj podijeliti SafeCap s drugim zemljama i tržištima, tako da možemo očekivati da će kapa ipak izaći iz faze prototipa i pojaviti se u prodaji.

Podsjetimo, Ford je početkom godine predstavio poseban krevetić dizajniran za bebe koji pruža osjećaj vožnje u automobilu – kako bebe i djeca često brže zaspe u vožnji nego u svom krevetiću doma, ovaj krevet trebao bi roditeljima olakšati uspavljivanje. Max Motor Dreams pruža osjećaj vožnje zahvaljujući pomičnom dijelu ispod madraca koji simulira osjećaj vožnje, ugrađeni zvučnik reproducira zvuk motora automobila, a LED svjetla postavljena sa strane krevetića daju dojam vanjske rasvjete.

Izvor: Endgadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti