Formula 1 dobiva svoju nebesku verziju: Održana prva utrka superbrzih zračnih bolida u Australiji

Svjedočimo novoj generaciji sportskih utrka, koja bi mogla postati i zračna verzija Formule 1.

Branimir Vorša | 05.11.2021. / 12:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Australiji je po prvi put održana utrka između dva leteća automobila u sklopu testa prije nadolazeće serije utrka letećih automobila s pilotima koja će započeti od 2022. godine.

Krećući se brzinama od 144 kilometara na sat, dva zračna bolida Alauda Aeronautics Mk3 odmjerila su snage u zračnoj utrci dok su njima piloti upravljali putem daljinskih upravljača. Utrka je održana na zračnoj liniji dužine 200 metara.

Utrku je organizirao Airspeeder, a održana je u Adelaideu te je njezin cilj bio pokazati potencijal nove vrste trkaćih utrka nazvanih EXA Series.

Jednom kad spomenuta serija utrka započne iduće godine, leteći bolidi (eVTOL vozila) imat će pilote u kabini, no tad će biti riječ o inačici Mk4.

Slika nije dostupna Sve je spremno za prve utrke letećih električnih bolida, nedostaju samo još - lokacije

EXA je ekstremna, bliska utrka koja nas gura prema pilotiranom Gradn Prixu letećih automobila, stoji u objavi Airspeedera na njihovim web stranicama.

Leteći bolidi sa snimke koju možete vidjeti niže priloženu, teški su 100 kilograma i napravljeni od laganih karbonskih vlakana, a spomenutu duljinu staze proletjeli su u svega nekoliko sekundi.

Trenutna generacija Alaudinih letećih bolida zahtjeva daljinsko upravljanje, no iduća generacija (Mk4) imat će pilota u kabini za upravljačem.

Mk3 leteći bolidi imaju i strahovito ubrzanje od 0-100 km/h, koje iznosi svega 2,3 sekunde.

Alauda naporno radi na idućoj verziji letećeg bolida, koji bi oko sebe trebao imati svojevrsno "polje sile", odnosno sustav Lidara i drugih radarskih tehnologija, koje bi omogućile da svi bolidi u zraku komuniciraju jedni s drugima o međusobnoj udaljenostiv te da šalju signale kad su preblizu jedni drugima. U teoriji, to bi trebalo omogućiti zgusnutiju formaciju letenja, istovremeno štiteći leteće bolide i pilote od potencijalno izuzetno opasnih zračnih sudara.

Iz Airspeedera ulogu ove nove generacije sportskih utrka i sportske tehnologije usporedili su s ulogom pionira Formule 1 prije gotovo jednog stoljeća.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti