Pustinje Južne Australije bile su prostor za testiranje prvih prototipova letećih električnih bolida uoči njihovog međunarodnog predstavljanja.

Elektronički bolidi, Airspeederi, na prvi pogled izgledaju poput pravih bolida Formule 1 ili superautomobila, no za razliku od njih nemaju kotače već rotore koji im omogućuju vertikalno uzlijetanje i upravljanje u zraku, ali i postizanje velikih brzina. Dovoljno je  reći da je puni dinamički potencijal ovih bolida veći od omjera potiska prema težini borbenog zrakoplova F15.

Prototip je obavio cijeli niz uspješnih letova pod budnim okom australskog regulatora za civilno zrakoplovstvo. Činjenica da je testiranje prošlo bez ikakvih problema znači da je sve spremno za održavanje Grand Prix utrka besposadnih električnih letećih bolida. Tri međunarodne lokacije na kojima će svoje snage odmjeriti ovi bolidi tek trebaju biti otkrivene. 

Iako imaju predviđeno mjesto za pilota (ili vozača), ovi bolidi za sad bit će prazni. 

Tvrtka koja stoji iz Airspeedera nada se kako će ovi bolidi privući pilote iz zrakoplovne industrije, vozače iz motosporta, ali i esportaše koji uživaju u brzim utrkama. U planu je da oni upravljaju bolidima s tla i to koristeći proširenu stvarnost u kojoj će biti označene "staze". 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju