Fortnite stiže na Androide, ali ne i na Google Play

Najpopularnija igra na svijetu uskoro će biti dostupna milijunima korisnika Androida, no moći će se preuzeti samo sa stranice Epic Gamesa, ne i s Google Playa, što nosi i potencijalne sigurnosne opasnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.08.2018. / 08:03

Fortnite (Foto: Epic Games) (Foto: Epic Games)

Jedno od najvažnijih sigurnosnih pravila kojeg se svi korisnici Androida trebaju pridržavati ako se žele zaštititi od malwarea i virusa jest da aplikacije uvijek preuzimaju s Googleove online trgovine Google Play. Iako niti tamo stopostotna sigurnost nije garantirana, sve aplikacije prolaze sigurnosnu provjeru, pa se korisnici ne moraju brinuti o pouzdanosti izvora aplikacije.

No milijuni korisnika pametnih telefona s Googleovim softverom koji žele na svom uređaju imati trenutačno najpopularniju igru na svijetu morat će prekršiti to pravilo – naime, iz Epic Gamesa najavili su kako će Fortnite uskoro biti dostupan na Androidima, ali ne i na Google Playu. Tako će, umjesto preko službene trgovine za skidanje aplikacija, Fortnite moći nabaviti isključivo preko web-stranice Epic Gamesa.

Tim Sweeney, izvršni direktor Epic Gamesa, korisnike je upozorio da dobro pripaze na izvor preuzimanja igre jer bi se mogle pojaviti brojne lažne verzije prepune malwarea. Prilikom preuzimanja aplikacija koje nisu na Google Playu korisnici prvo moraju isključiti neka sigurnosna ograničenja na svojim telefonima, što otvara vrata brojnim prevarantima koji će pokušati iskoristiti ovu situaciju.

Fortnite (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jednom kada Fortnite postane dostupan za Androide, dobro, ali zaista jako dobro provjerite izvor s kojeg skidate tu igru jer bi oni nestrpljivi koji požure s njezinim preuzimanjem bez provjere izvora mogli preuzeti lažnu aplikaciju preko koje bi ih hakeri mogli špijunirati, snimati, ukrasiti podatke i slike pa ucjenjivati itd.

Razlog zbog kojeg su se u Epicu odlučili na tako neobičan potez, kako je to u jednom intervjuu rekao Sweeney, jest to što korisnicima žele omogućiti uživanje u toj igri na "ekonomski najučinkovitiji način" – dakle, direktno i bez Googlea kao posrednika koji uzima proviziju od 30 posto.

Igra je već neko vrijeme dostupna korisnicima Appleovih uređaja te je Epic Games u samo tri tjedna na korisnicima iPhonea zaradio 15 milijuna dolara, a kada se igra pojavi i na Androidu, ta će se zarada dodatno povećati.

Fortnite, naravno, neće biti dostupan na svim telefonima, već samo na jačim Androidima – trenutno još nije poznato koji modeli će podržavati igru, a u intervjuu za Venture Beat Sweeney je rekao kako će raditi na naprednim modelima te bi na oko 300 milijuna Androida trebao raditi bez problema.

Izvor: The Next Web 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti