FOTO Jedinstven prizor na nebu: Znate li što je ova točkica ispod Mjeseca?

Iako iz Hrvatske nismo imali priliku vidjeti okultaciju u punom obliku, priliku za to ćemo imati u studenom.

Martina Čizmić | 25.03.2023. / 11:03

Lunarna okultacija Venere (Foto: Afp)

Iako nije u potpunosti bila vidljiva iz Hrvatske zbog oblačnog neba, zaljubljenici u astronomiju noćas su mogli uživati u rijetkoj pojavi. 

Astronomi ju nazivaju "lunarna okultacija Venere" odnosno položaj u kojem je Venera točno ispod Mjeseca. Za obične promatrače neba to je tek točkica ispod Zemljinog prirodnog satelita.

Kako pojašnjavaju astronomi, okultacije Mjeseca uvijek su vidljive samo s malog dijela Zemljine površine. Budući da je Mjesec puno bliže Zemlji od drugih nebeskih tijela, njegov točan položaj na nebu razlikuje se ovisno o točnoj lokaciji na Zemlji na kojoj se nalazi promatrač.

To znači da ako je Mjesec usmjeren tako da prolazi ispred određenog objekta za promatrača s jedne strane Zemlje, izgledat će do dva stupnja udaljen od tog objekta s druge strane Zemlje.

Tako pogled iz Hrvatske nije bio isti kao, primjerice iz Azije ili Afrike gdje se ovaj put najbolje moglo vidjeti lunarnu okultaciju Venere.

Tko je propustio ovaj događaj noćas, ima dovoljno vremena pripremiti se za sljedeći. Naime, planeti će u ovom položaju biti ponovno i vidljivi iz Hrvatske, 9. studenog 2023. godine.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti