FOTO Na ovoj su slici dva pauka, možete li ih uočiti?

Dok znanstvenici dublje ulaze u zamršenost načina na koji priroda funkcionira, otkrivaju nove skrivene saveze koji oblikuju strategije preživljavanja životinjskog carstva.

Branimir Vorša | 04.04.2024. / 17:00

Maskirani pauci rakovi
Maskirani pauci rakovi (Foto: Shi-Mao Wu, Jiang-Yun Gao/Frontiers Eco Pics)

Kad je riječ o umijeću preživljavanja, stvorenja se u prirodi često oslanjaju na umijeće kamuflaže kako bi izbjegla predatore. Od dubina oceana do kišnih šuma Kine, svijet prirode pokazuje izvanredne kamuflažne sposobnosti.

Nedavno otkriće znanstvenika za zaštitu okoliša, Shi-Mao Wua i Jiang-Yun Gaoa sa Sveučilišta Yunnan u Kini, baca svjetlo na fascinantan fenomen: kooperativnu kamuflažu među maskiranim paucima rakovima (Thomisus guangxicus). Ti pauci, pronađeni u prašumama Kine, pokazuju jedinstvenu strategiju stapanja sa svojom okolinom. Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Ecology and the Environment: EcoPics.

Nekropauk Bojite se pauka? Onda bi nekropauci u vama mogli pobuditi posve novu razinu jeze

Na ovoj slici, gdje mužjak rakova pauka leži na leđima specifične ženke, čini se da mužjak oponaša tučak i prašnike cvijeta, dok se čini da ženka oponaša spojeni vjenčić tog istog cvijeta, pojašnjavaju priloženu fotografiju Wu i Gao. Ta kooperativna mimikrija potencijalni je napredak u razumijevanju ponašanja pauka.

Navedena vrsta pauka, poznata po svom šarenom izgledu, često se maskira unutar svog staništa, čekajući da napadnu plijen u prolazu. Maskirani pauk rak ide korak dalje, jer naizgled surađuje kako bi oponašao značajke cvijeta na fotografiji (Hoya pandurata).

Složena boja cvijeta se podudara kao cjelina samo kada su prisutni pojedinačni pauci oba spola, primjećuju Wu i Gao, naglašavajući zamršenost svog otkrića.

Slika nije dostupna U strahu od seksualnog kanibalizma, pauci nakon seksa živu glavu spašavaju katapultiranjem

Iako to kooperativno ponašanje može predstavljati prvi u dokumentiranim slučajevima mimikrije, ostaje pitanje njegove svrhe. Je li to slučajnost ili namjerna strategija parenja? Potrebna su daljnja promatranja i istraživanja kako bi se otkrile misterije iza ovakvog ponašanja te specifične vrste pauka. Razumijevanje odnosa između ovih pauka i njihovog okoliša moglo bi pružiti dragocjene uvide u evoluciju kamuflaže.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti