FOTO Nova ruska bomba povećava prijetnju Ukrajini: Kruže razne glasine

Nova ruska UMPB D-30SN klizna bomba povećava prijetnju Ukrajini, zahtijevajući naprednu protuzračnu obranu usred eskalirajućih zračnih sukoba.

Branimir Vorša | 24.05.2024. / 12:17

Su-34 Fullback
Su-34 Fullback (Foto: Wikimedia Commons/Alex Beltyukov)

Na društvenim mrežama su se pojavile slike koje prikazuju kompletnu novu rusku precizno navođenu bombu s krilima UMPB D-30SN, otkrivajući njezinu integraciju u operacije ruskog ratnog zrakoplovstva u Ukrajini. To ujedno predstavlja nove izazove za ukrajinsku protuzračnu obranu.

Najnovije fotografije prikazuju dvije bombe UMPB D-30SN postavljene ispod krila jurišnog zrakoplova Su-34 Fullback. Unatoč veličini Su-34, bomba se u usporedbi čini relativno malom. Kada se pričvrsti na zrakoplov glavno krilo bombe presavijeno uz njezino aerodinamično tijelo. Bomba je postavljena naopako, osiguravajući ispravnu orijentaciju tek nakon oslobađanja sa zrakoplova.

Video iz pilotske kabine Su-34 prikazuje otpuštanje dviju navedenih bombi, a njihova krila se otvaraju ubrzo nakon toga. Tu snimku, zajedno s fotografijama, prvi je podijelio ruski vojni bloger na Telegramu.

Čini se da je novo rusko oružje sofisticiranije od ranijeg UMPK-a, koji, usprkos svojem grubom dizajnu, predstavlja gotovo nepremostiv problem ukrajinskoj protuzračnoj obrani od početka 2023. godine. Za razliku od UMPK , čini se da UMPB ima daleko elegantnije integrirani dizajn, piše portal The War Zone.

To novo rusko oružje donekle je analogno bombi malog promjera GBU-39 američke proizvodnje. Međutim, UMPB D-30SN nema nikakav vidljivi agregat koji bi povećao njegov domet. Kružile su glasine o malom turbomlaznom motoru, ali trenutno nema dokaza koji bi to poduprli, dodaju iz The War Zonea.

Nagađanja su također sugerirala da bi bomba mogla biti dvostruke namjene, za uporabu iz zrakoplova i zemaljskog raketnog topništva, no ta je pretpostavka zasad bez dokaza. Vjeruje se da sustav za navođenje kombinira inercijsku i satelitsku navigaciju, iako su detalji oko toga oskudni. Ako je točna, inercijska navigacija mogla bi se oduprijeti ometanju elektroničkog ratovanja od strane Ukrajine. Ipak, bez GPS korekcije, preciznost te bombe se smanjuje na većim udaljenostima.

Navedeno oružje povećava i preživljavanje zrakoplova protiv ukrajinske protuzračne obrane. Ukrajinsko Ministarstvo obrane tvrdi da je samo ovog mjeseca uništeno pet ruskih jurišnih zrakoplova Su-25 Frogfoot, naglašavajući rizik u ukrajinskom zračnom prostoru i potrebu za oružjem koje napada iz daljine.

UMPK, a sada i UMPB D-30SN nude jeftinije alternative taktičkim projektilima zrak-zemlja i krstarećim projektilima, kojih je malo zbog opsežnih zračnih napada i ograničenih visokotehnoloških proizvodnih mogućnosti u Rusiji. Ipak, Rusija se pohvalila da itekako prednjači u proizvodnji oružja pred Zapadom, o čemu smo isto tako već ranije pisali.

Dodatak UMPB D-30SN ruskom arsenalu izaziva zabrinutost za Ukrajinu, koja se oslanja na sustave protuzračne obrane isporučene sa Zapada. Ukrajinski dužnosnici opisali su manje napredne UMPK-ove kao gotovo nemoguće oboriti. UMPB D-30SN vjerojatno rješava nedostatke UMPK-a, pojačavajući rusku kampanju protiv ukrajinske protuzračne obrane.

Kako Rusija nastoji proširiti svoju agresivnu kampanju i suprotstaviti se obrani Ukrajine, UMPB D-30SN će vjerojatno postati prevladavajuće, preciznije i potencijalno oružje većeg dometa. Takav razvoj događaja hitno povećava potrebu službenog Kijeva za naprednijim sustavima protuzračne obrane za suzbijanje ove rastuće prijetnje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti