FOTO Ovako izgleda plan za izgradnju obrambene granice neviđenih razmjera između NATO saveza i Rusije

Kad je u pitanju sigurnost, Poljska neće ništa prepustiti slučaju, odnosno Rusiji. Planiraju izgraditi ukupno 700 kilometara obrambenog graničnog prostora između NATO saveza i Rusije i Bjelorusije.

Branimir Vorša | 29.05.2024. / 08:45

Vojnik s dronom, ilustracija (Foto: Getty Images)

Poljska pokreće značajnu novu obrambenu inicijativu duž svoje istočne granice kako bi se suprotstavila prijetnjama iz Rusije i Bjelorusije. Poljsko ministarstvo obrane predstavilo je u ponedjeljak operaciju "istočni štit", ističući je kao najopsežniju obrambenu mjeru NATO-a na njegovom istočnom krilu od Drugog svjetskog rata.

Obrambena zona neviđenih razmjera

Detaljan dijagram iz političkog dokumenta ilustrirao je višeslojnu graničnu zonu koja uključuje najmanje osam različitih vrsta obrane: trajnu ogradu, bodljikavu žicu, protutenkovski jarak, protutenkovske prepreke poznate kao ježevi, mine, još jedan jarak i sloj vegetacije. Dodatni planovi uključuju napredne sustave upozorenja i praćenja, mjere protiv dronova i isturene operativne baze.

General Wiesław Kukuła, načelnik Glavnog stožera poljske vojske, istaknuo je stratešku važnost projekta. Projekt bi ojačao otpor Poljske, ograničio pokretljivost neprijateljskih trupa i zaštitio poljske vojnike i civile, istaknuo je Kukula.

Štit nevidljivosti Želite biti "nevidljivi"? Sad postoji štit koji to omogućuje i koji možete kupiti

Poljska dijeli sjevernu granicu s Kalinjingradom, ruskom eksklavom, i istočnu granicu s Bjelorusijom, ključnim saveznikom Rusije u njezinoj tekućoj invaziji na Ukrajinu. Iako ne bi sva granična područja bila utvrđena na istoj razini, plan "istočnog štita" pokrivat će ukupno 696 kilometara, uključujući otprilike 224 kilometra s Rusijom i 400 kilometara s Bjelorusijom.

Ministar obrane Władysław Kosiniak-Kamysz najavio je da će izgradnja tih obrambenih sustava započeti ove godine i završiti do 2028. godine. Procijenjeni trošak projekta iznosi 2,56 milijardi dolara, kako je istaknuo zamjenik poljskog premijera.

I susjedne zemlje pripremaju obranu

Poljski projekt "Istočni štit" - granica NATO saveza i Rusije Poljski projekt (Foto: gov.pl)

U širim regionalnim naporima, Poljska surađuje s Estonijom, Litvom i Latvijom na poboljšanju sigurnosti. Navedene baltičke države, nekoć pod sovjetskom kontrolom, jednako su oprezne u pogledu moguće ruske agresije. Poljska i baltičke zemlje bile su nepokolebljive pristaše Ukrajine, zalažući se za snažne odgovore protiv ruskog napredovanja.

Rafale F3R i MiG-29SM Izravna usporedba: Tko je bolji, hrvatski Rafale F3-R ili srpski MiG-29SM?

Poljska prednjači u NATO-u u izdvajanjima za obranu u odnosu na BDP, naglašavajući svoju predanost regionalnoj sigurnosti, jer i dalje postoji zabrinutost zbog mogućeg ruskog napada na druge europske članice NATO-a. Šef poljske agencije za nacionalnu sigurnost predvidio je mogući ruski napad na zemlje NATO-a do 2026. godine. Slično, poljski premijer Donald Tusk upozorio je u ožujku da je Europa u “predratnom razdoblju” koje zahtijeva hitne pripreme.

Susjedne zemlje također jačaju svoju obranu. Baltičke zemlje planiraju opsežne utvrde, uključujući bunkere, na svojim granicama s Rusijom i Bjelorusijom. Šest zemalja NATO-a, uključujući Poljsku, navodno razvijaju "zid za dronove" kao pojačanu zaštitu.

Poljska je prošle godine podigla granični zid s Bjelorusijom kako bi obuzdala migraciju, što je nastojanje koje odražava stalne zabrinutosti zbog ruskih pokušaja da destabilizira Europu priljevom migranata i kibernetičkim napadima.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti