FOTO Veliki pothvat gimnazijalaca: Snimili prve učeničke fotografije s ruba svemira

Radi se o članovima i partnerima prvog hrvatskog raketnog startupa, Nucleus aerospace, koji je tako uspješno odradio svoju misiju.

Martina Čizmić | 28.05.2024. / 08:16

Galerija

Poslati bilo što u Zemljinu orbitu, nije nimalo lak posao. Uz mnoštvo stvari koje mogu poći po zlu, tu je i gomila pripremnih aktivnosti koje trebaju biti odrađene savršeno da bi sve prošlo u najboljem redu. 

Stoga ne iznenađuje da mnogi koji pokušavaju lansirati letjelice, rakete, satelite i slično u orbitu, imaju cijeli niz pokušaja i pogrešaka. 

No, grupi mladih i entuzijastičnih ljudi iz Hrvatske uspjelo je lansirati tri rakete i meteorološki balon kojim su napravili zanimljive fotografije. 

Radi se o članovima i partnerima prvog hrvatskog raketnog startupa, Nucleus aerospace, koji je tako uspješno odradio svoju misiju. Pri tome su im pomogli velikogorički gimnazijalci, autori spomenutih raketa (jednostupanjske suborbitalne rakete Curie I i rakete Curie I-EX). 

Proteklog vikenda ostvarili su još jedan uspješan poduhvat. Naime, realizirali su svoj najnoviji projekt, Ventus 1, koji je podrazumijevao lansiranje meteorološkog balona konstruiranog za penjanje do 40 kilometara iznad Zemljine površine. Njihov je balon, s četiri akcijske kamere, otputovao do visine od čak 37 kilometara i pri tome napravio impresivne fotografije. 

Kako ističu iz Nuceleus aerospacea, fotografije visoke rezolucije prikazuju niže slojeve atmosfere, nominalno troposferu i stratosferu, u kojoj je balon i proveo veći dio svoga puta dosegnuvši tridesetak kilometara unutar Zemljine stratosfere. Na fotografijama je tako vidljivatama svemira i zakrivljenost Zemlje. Stratosfera se proteže od otprilike 10 km do 50 km nadmorske visine, u kojoj se nalazi i do 95 posto atmosferskog ozona koji nas štiti od štetna ultraljubičasta sunčeva zračenja.

Balon je tijekom svog putovanja prikupljao i razne meteorološke podatke, koje će tim Nucleus aerospacea daljnjom obradom koristiti za napredniji razvoj novih tipova raketa i raketnih sustava, a po završetku svoje misije spustio se u Sloveniju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti