Fotografiranje neće više biti isto, dolazi Lytro Illum

Sličan DSLR-u i nekom futurističkom oružju ovaj fotoaparat mijenja naše fundamentalno shvaćanje fotografiranja. Skoro 200 godina način fotografiranja nije se promijenio po pitanju statike i dosadašnje dvodimenzionalnosti.

Zimo Zimo Ivan Novak | 22.04.2014. / 18:28

Fotografiranje neće više biti isto, dolazi Lytro Illum

Sličan DSLR-u i nekom futurističkom oružju ovaj fotoaparat mijenja naše fundamentalno shvaćanje fotografiranja. Skoro 200 godina način fotografiranja nije se promijenio po pitanju statike i dosadašnje dvodimenzionalnosti.

Tvrtka Lytro već je 2008. godine predstavila kameru koja nije imala standardno kućište koje priliči svakom fotoaparatu, ali je opstala na tržištu zbog funkcije light-field. Za 4 mjeseca, prema najavi, izlazi novi model "Illum" koji će svojim karakteristikama promijeniti percepciju kadrova koje bilježimo i brižno organiziramo. Model će imati nepojmljivu mnogostranost i svjetlinu za trenutno tržište digitalnih kamera.

Drugačiji pristup

Lytro Illum u stvarnosti ne snima fotografiju u tradicionalnom smislu (pritisak na okidač), ne reflektira svjetlost na senzor kao što to tradicionalni fotoaparati rade. Umjesto toga, Illum snima širi spektar podataka, a procesor ih sastavlja kasnije ( 1-2 sekundi nakon okidanja ).

Dodatak na tijelu je tzv. "Lytro Button" koji u realnom vremenu mapira refokusni niz bilo koje slike u kadru. Kamera bilježi sve slojeve fotografije, od lica prema najdubljem dijelu gdje je narančasta boja. Prema ovome vizualizacija snimljenog kadra daje određene efekte na dijelove koje želimo istraživati.

Znanost? Ne, samo tehnologija

Lytro je tvrtka koja stoji iza light.field senzora koji registrira smjer relativne putanje svjetlosti prilikom okidanja, naspram tradicionalnim registriranjem jednostrukog snopa svjetlosti. Uz procesiranje korisniku se omogućuje da snimi 3D fotografije i mijenja fokus slike. Leće u ovom fotoaparatu su u rasponu od 30mm do 250mm sa iznimno širokim fokusom f/2.0 tako da Illum ne radi na principu višestruke optike, već izračunavanjem uz 40 komada Megaray senzora čime je 4x brži od prethodnog modela.

Za mišljenje na osnovu jedne slike iz Lytro galerije upitali smo Davorina Mancea, vlasnika Fotografije pejzaža i člana fotokluba Čakovec:

"Mogućnost naknadne promjene fokusa je zanimljiva mogućnost, no ne vidim nekakvu praktičnu vrijednost u klikanju po slici samo da bi promijenio fokus. Software za to postoji već neko vrijeme i lakše je snimiti fotografiju velike dubinske oštrine pa se na računalu poigrati njome nego da se kupuje posebna kamera samo za tu mogućnost. Osim toga pobornik sam ideje da fotograf pri fotografiranju razmisli o motivu i poruci te sukladno tome odabere postavke aparata i fokus."

Cijena će biti 1500$, a više informacija potražite na službenoj stranici Lytro-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti