Francuska je korištenjem umjetne inteligencije došla do neočekivanih 10 milijuna eura prihoda od poreza

Softver, koji su razvili Google i francuska konzultantska tvrtka Capgemini, uočio je mnoge privatne bazene na snimkama iz zraka devet francuskih regija tijekom ispitivanja u listopadu 2021. godine.

Branimir Vorša | 30.08.2022. / 12:28

Privatni bazen
Privatni bazen (Foto: Getty Images)

Otkriće tisuća neprijavljenih privatnih bazena u Francuskoj donijelo je neočekivani dobitak francuskim poreznim vlastima. Nakon eksperimenta koji je koristio umjetnu inteligenciju (AI), otkriveno je više od 20.000 skrivenih bazena diljem te zemlje.

Francuske porezne vlasti prikupile su oko 10 milijuna eura prihoda na osnovu tog otkrića, javljaju francuski mediji. Privatni bazeni mogu dovesti do viših poreza na imovinu, jer povećavaju vrijednost imovine i moraju biti prijavljeni prema francuskom zakonu.

Softver, koji su razvili Google i francuska konzultantska tvrtka Capgemini, uočio je brojne privatne bazene na snimkama iz zraka devet francuskih regija tijekom ispitivanja u listopadu 2021. godine.

Videokonzultacije s doktorom Amerikanac pedijatru poslao fotografiju svog sina, a Google ga prijavio za zlostavljanje i poslao mu policiju na vrata

Regije Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute -Savoie, Vendée, Maine-et-Loire i Morbihan bile su dio ispitivanja, ali porezni službenici kažu da bi se to sada moglo proširiti i na čitavu Francusku.

U Francuskoj je 2020. godine bilo više od 3,2 milijuna privatnih bazena, prema podacima web stranice Statista, s prodajom koja je cvjetala već i prije pandemije COVID-19. No, kako je sve više zaposlenika radilo od kuće, došlo je do daljnjeg porasta instalacija bazena.

Prema listu Le Parisien, prosječni bazen od 30 kvadratnih metara oporezuje se u iznosu od 200 eura godišnje. Porezne vlasti kažu da bi se softver na kraju mogao koristiti za pronalaženje neprijavljenih dogradnji kuća, terasa ili sjenica, koje također igraju ulogu u porezu na imovinu.

Posebno ciljamo na proširenja kuća poput verandi. Ali moramo biti sigurni da softver može pronaći zgrade s velikim tlocrtom, a ne pseću kućicu ili dječju igraonicu, kaže Antoine Magnant, zamjenik glavnog direktora javnih financija, rekao je za Le Parisien.

"Krajnje rješenje"

Lov na ilegalno napravljene privatne bazene je uslijedio nakon što Julien Bayou, iz francuske stranke Zeleni Europe-Ekologija, nije isključio zabranu novih privatnih bazena.

BlenderBot 3 Kako testirati sposobnosti chatbota s umjetnom inteligencijom? U Meti misle da je najbolje pustiti ga u javnost

Govoreći za BFMTV, rekao je da je Francuskoj potreban drugačiji odnos prema vodi i da bi zabrana bila krajnje rješenje. Izazov nije zabraniti bazene, nego jamčiti naše vitalne potrebe za vodom, rekao je Bayou.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada se Francuska bori s najgorom zabilježenom sušom, zbog koje više od 100 općina ostaje bez pitke vode.

Francuska je u srpnju imala samo 9,7 mm kiše, što ga čini najsušnijim od ožujka 1961. godine u Francuskoj, objavila je državna meteorološka služba Meteo-France. Navodnjavanje je zabranjeno u većem dijelu sjeverozapadne i jugoistočne Francuske radi očuvanja vode.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti