Francuska sprema moćan vojni paket za Ukrajinu u prvoj polovici 2025. godine

U prvoj polovici 2025. godine, Ukrajina može očekivati novo veliko pojačanje svog ratnog zrakoplovstva, a ono će stići u obliku francuskih borbenih zrakoplova Mirage 2000.

Branimir Vorša | 24.10.2024. / 11:10

Mirage 2000
Mirage 2000 (Foto: Afp)

Francuska je spremna isporučiti tri zrakoplova Dassault Mirage 2000 Ukrajini u prvoj polovici 2025. godine. Ta vijest, koju su izvorno objavili francuski mediji, a koju citira Ukrainian Defence Post, označava prvu od nekoliko isporuka obećanih Kijevu.

Mirage 2000 koji će biti isporučeni Ukrajini bit će opremljeni novom opremom. Ta operacija transformacije odvijat će se u bazi Cazaux u Girondeu. Cilj je opremiti ih borbenim sposobnostima zrak-zemlja i ojačati njihov sustav elektroničkog ratovanja, izjavio je francuski ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu tijekom intervjua za novinsku agenciju Sud Ouest, prenosi Ukrainian Defence Post.

Uz svoje standardne topove od 30 mm, francuski će borbeni zrakoplovi imati rakete zrak-zrak velikog dometa MICA, radarski nevidljive krstareće rakete SCALP-EG i precizno navođene bombe potpomognute raketama Hammer, izvještava La Tribune. Ali najvažnija stvar je obuka pilota i mehaničara, koja se nastavlja u Nancyju, dodao je Lecornu.

Borbeni zrakoplovi Mirage 2000 trenutno se nadograđuju, s poboljšanjima i za svoje pakete za elektroničko ratovanje. Francuska planira prebaciti neotkriveni broj tih zrakoplova u Ukrajinu.

Navedeni razvoj događaja slijedi raniju najavu Francuske da će osigurati višak lovaca Mirage 2000, čineći te borbene zrakoplove drugim zapadnim zrakoplovom koji će Ukrajina dobiti, nakon borbenih zrakoplova F-16, koji je ukrajinskom ratnom zrakoplovstvu stigao ovog ljeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti