Francuska vlada želi učetverostručiti prodaju električnih automobila

Autokompanije bi do kraja desetljeća trebale proizvoditi dva milijuna hibridnih ili električnih vozila.

Hina | 07.05.2024. / 08:13

Punionica električnih automobila (Foto: Afp)

Francuska automobilska industrija trebala bi učetverostručiti prodaju električnih automobila do 2027. godine, prema strateškom sporazumu s vladom.

Autokompanije bi do kraja desetljeća trebale proizvoditi dva milijuna hibridnih ili električnih vozila, odredio je predsjednik Emmanuel Macron, unatoč žestokoj konkurenciji iz Kine.

Novi srednjoročni sporazum predviđa pak da bi da bi do 2027. proizvodnja trebala dosegnuti 800 tisuća vozila, u odnosu na 200.000 u 2022. godini, navodi se u priopćenju ministarstva financija.

Nio proizvodna linija Raste potražnja za kineskim električnim automobilima: Jednoj kompaniji porasla je prodaja za više od 130 posto

Kolona električnih automobila Kineske vlasti očekuju pad cijena električnih automobila

Dogovor s vladom predviđa i prodaju 100 tisuća električnih lakih gospodarskih vozila do 2027., u odnosu na samo 16.500 u 2022. godini.

Francuski proizvođači pokušavaju sustići kinesku konkurenciju koja je zahvaljujući brzoj reakciji ugrabila značajan dio tržišnog kolača. Zaostatak je smanjen zahvaljujući izmjenama vladinih bonusa za kupce automobila proizvedenih u Europi, napominje Reuters.

Električni automobili čine gotovo 20 posto prodaje u Francuskoj, ali samo 12 posto njih potječe iz domaće proizvodnje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti