Francuski Institut Pasteur i američki Merck odustali od razvoja cjepiva protiv COVID-19 zbog loših rezultata tijekom ispitivanja

Nakon početnog zanosa sve je više tvrtki i institucija koje zbog loših rezultata u kliničkim ispitivanjima odustaju od razvoja vlastitog cjepiva.

Hina/M.Č. | 25.01.2021. / 14:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Francuski Institut Pasteur objavio je u ponedjeljak da zaustavlja razvoj svog glavnog plana za cjepivo protiv COVID-19 jer su prva ispitivanja pokazala da je manje učinkovito nego što su se nadali.

Drugi francuski laboratorij, Sanofi, najavio je u prosincu da njegovo cjepivo kasni i da će bit spremno tek krajem 2021. zbog lošijih rezultata od očekivanih.

U slučaju Pasteurova cjepiva, "utvrđeno je da su inducirani imunološki odgovori niži od onih primijećenih kod izliječenih od prirodne infekcije kao i onih kod osoba cijepljenih odobrenim cjepivima protiv COVID-19", objašnjava Institut koji obrazlaže odluku od okončanju projekta.

Pasteurovo cjepivo koristilo je cjepivo protiv ospica prilagođeno za borbu protiv COVID-19.

I farmaceutski gigant Merck također je objavio da odustaje od daljnjeg razvoja cjepiva protiv COVID-19, nakon što rezultati ranih kliničkih testiranja nisu bili zadovoljavajući.

Merck je razvijao dva potencijalna cjepiva protiv COVID-19, no tijekom prve faze kliničkog ispitivanja utvrđeno je da ne stvaraju dovoljno antitijela. Točnije, stvarali su manje antitijela no što ih je stvorilo tijelo osobe koja je preboljela COVID-19, a ispitanici su ih lošije podnosili.

No dodali su kako nastavljaju s istraživanjem i ispitivanjem dvaju potencijalnih lijekova za bolest COVID-19 koji su u dosadašnjim kliničkim istraživanjima pokazali dobre rezultate u sprječavanju smrtnih ishoda kod teških slučajeva. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti