Francuski ministar protiv upotrebe cjepiva koji nemaju EU odobrenje: To predstavlja rizik po zdravlje

Za sada se u EU opskrba cjepivom obavlja centralizirano, putem Europske komisije, no cjepivo Sputnjik V je odobreno ili u postupku odobrenja za upotrebu u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Hina | 05.03.2021. / 15:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Francuski ministar za europske poslove u petak je pozvao članice EU-a da ne koriste ruska ili kineska cjepiva protiv COVID-19 sve dok ih ne odobri europski regulator, upozorivši da bi u suprotnom bilo ugroženo jedinstvo bloka 27-orice te javno zdravstvo.

Kako procijepljivanje stanovništva u EU kasni za ostalim državama, poput Velike Britanije, neke članice EU-a su već kupile ili razmišljaju o kupovini ruskog ili kineskog cjepiva.

Na pitanje da li sada zemlje članice naprosto rade "što žele", ministar Clement Beaune je rekao da bi, "ako odaberu kinesko i/ili rusko cjepivo, to bila vrlo ozbiljna situacija".

To bi predstavljalo problem za našu solidarnost i rizik po zdravlje jer rusko cjepivo još uvijek nije odobreno, izjavio je ministar.

Za sada se u EU opskrba cjepivom obavlja centralizirano, putem Europske komisije, no cjepivo Sputnjik V je odobreno ili u postupku odobrenja za upotrebu u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Mađarska je krenula u imunizaciju ljudi cjepivom kineskog Sinopharma i Sputnjikom V, a Poljska razmatra kupovinu kineskog cjepiva.

Austrija je također zaintresirana za cjepiva iz Kine i Rusije i već pregovara s nekoliko proizvođača. Za rusko cjepivo Sputnjik V zainteresirana je i Hrvatska. Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je Vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu.

EMA je u četvrtak potvrdila da je započela s analizom i autorizacijom ruskog cjepiva koje je razvio ruski Nacionalni centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja. Podnositelj zahtjeva za ovo cjepivo u Europskoj uniji jest R-Pharm Germany GmbH.

Talijanska regija Lazio je potvrdila da će, ako Sputnjik V dobije zeleno svjetlo EMA-e, naručiti milijun doza tog ruskog cjepiva.

Malena neovisna enklava San Marino već koristi Sputnjik V.

U EU su do sada odobrena cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne i AstraZenece/Oxforda. U tijeku su procjene za cjepiva CureVac i Novavax. Tijekom ožujka očekuje se odobrenje Europske agencije za lijekove za cjepivo tvrtke Johnson&Johnson.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti