Francuski znanstvenici otkrili da koronavirus uništava tek temperatura od 92 stupnja Celzija

Vjerovanja da će s toplijim vremenom nestati i novi koronavirus raspršili su francuski znanstvenici, koji su otkrili da što se topline tiče, tek temperatura od 92 Celzijeva stupnja u potpunosti neutralizira taj virus.

Branimir Vorša | 15.04.2020. / 09:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim francuskih znanstvenika otkrio je novi koronavirus vrlo otporan na izlaganje visokim temperaturama te da ga se može uništiti tek na temperaturi pri kojoj voda gotovo proključa. Bilo koja temperatura niža od 92 Celzijeva stupnja ostavlja dio virusa funkcionalnim te i dalje opasnim po zdravlje čovjeka.

Prethodne teorije da će dolaskom toplijeg vremena novi koronavirus nestati ovim postaju u potpunosti bespredmetne, a istraživanje francuskih znanstvenika objavljeno je na bioRxivu.

Laboratoriji imaju jedno pravilo koje stalno koriste za suzbijanje fatalnih virusa - kuhanje na 60 stupnjeva 60 minuta. Na taj način se, recimo, potiskuje virus ebole. No profesor Remi Charrel i njegovi kolege sa Sveučilišta Aix-Marseille otkrili su da nakon takvog tretmana dijelovi novog koronavirusa i dalje ostaju aktivni te potencijalno opasni.

No kad se SARS-CoV-2 izloži temperaturi od 92 Celzijeva stupnja na 15 minuta, postaje u potpunosti neaktivan.

Rezultati predstavljeni u ovoj studiji trebali bi pomoći u izboru najboljeg protokola za deaktivaciju kako bi se spriječio rizik izlaganja laboratorijskog osoblja koje istražuje virus SARS-CoV-2, napominju autori studije.

Još proteklog tjedna američka Nacionalna akademija znanosti objavila je izvještaj i uputila ga Bijeloj kući, a u njemu je pojašnjeno da će toplije ljetne temperature imati slab utjecaj na širenje novog koronavirusa u SAD-u.

SAD je, podsjetimo, postao zemlja s najviše zaraženih i umrlih od novog koronavirusa u svijetu.

U istom izvješću napominje se da dokazi o sezonalnosti bolesti nisu pronađeni niti u slučaju sličnih zaraznih bolesti SARS-a i MERS-a.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti