Francuski znanstvenici uspješno napravili "ljudsku tkaninu"

Tkanje nakon ovog otkrića francuskih znanstvenika poprima neke posve nove dimenzije i smisao.

Branimir Vorša | 05.02.2020. / 09:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim znanstvenika s francuskog nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja u Bordeauxu uzgojio je predivo iz stanica ljudske kože koje su nazvali "ljudska tkanina". Tvrde da njihov novi materijal kirurzi mogu koristiti za zatvaranje rana na ljudskom tijelu ili od njega napraviti kožu spremnu za presađivanje.

Ova ljudska tkanina pruža jedinstvenu razinu biokompatibilnosti i predstavlja novu generaciju bioloških proizvoda napravljenih od tkiva, pojašnjavaju francuski znanstvenici u studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Acta Biomaterialia.

Glavna prednost tog pomalo jezivog prediva jest da za razliku od konvencionalnog sintetičkog kirurškog materijala, ovaj ne izaziva reakciju imunološkog sustava čovjeka koji može zakomplicirati proces iscjeljenja rane, odnosno tkiva.

Kako bi proizveli to predivo, francuski znanstvenici rezali su plahte stanica ljudske kože u dugačke trake te ih potom "upreli" u materijal sličan predivu koji se onda može koristiti u različitim oblicima.

Možemo zašiti vrećice, stvoriti cjevčice, ventile i perforirane membrane tkiva. S ovim predivom bilo koji tekstilni pristup je zamisliv: šivanje, pletenje, pletenice i tkanje, ističe Nicholas L’Heureux, vodeći autor studije.

Francuski znanstvenici zasad su "ljudsku tkaninu" koristili za šivanje rana na štakorima, što je tim glodavcima omogućilo potpuno zarastanje rana za svega dva tjedna. Uspjeli su napraviti i uzorak kože za presađivanje, koristeći specijalni razboj te su njima zakrpali arteriju ovce i na taj način spriječili krvarenje.

Isti tim znanstvenika i ranije je uspješno proizveo biomaterijal od kojeg je uspješno napravio krvne žile.

Izvor: Futurism.com/New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti