Iza kontroverzne kratice krije se zapravo službeni naziv Factoring Attack on RSA-Export Keys napasti koja je do sada ugrozila praktički sve operativne sustave, uključujući i najpopularnije Windowse.

U opasnosti su praktički svi uređaji sa svim operativnim sustavima na svijetu, jer ako znamo da su od ranije tu Android, Mac OS X, Blackberry, iOS, a sada i Windowsi, onda su stvari poprilični "zaguljene". Dodatni je problem što su ugrožene stotine milijuna web stranica, koje bi, navodno, trebale biti sigurne jer koriste HTTPS protokol koji svi koji mogu forsiraju, a čak je i Google odlučio bolje pozicionirati web stranice koje koriste HTTPS. Međutim, radi se o takozvanoj 512-bitnoj RSA enkripciji koju koristi gotovo trećina svih web stranica na kojima je implementiran HTTPS protokol. Zločesti momci koji stoje iza ove napasti mogu pomoću nje nadzirati promet koji se odvija između dviju odvojenih lokacija i ubaciti "u sredinu" maliciozne pakete i tako prikupiti povjerljive podatke koje svi mi, u manjoj ili većoj mjeri imamo na svojim računalima. 

Google se prvi oglasio po ovom pitanju, objavivši kako je u suradnji sa partnerskim kompanijama već objavio sigurniosnu zakrpu, prema informacijama iz Applea on će za svoje Mac OS X i iOS operativne sustave to učiniti za nekoliko dana, ali najproblematičniji su, naravno, Windowsi jer njih koristi daleko najveći broj korisnika računala na svijetu. Operativni sustavi koji su izloženi potencijalnim FREAK napadima su Windows Visa, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2003, Windows Server 2008, Windows Server 2012 i Windows RT. Dakle, praktički svi operativni sustavi koje je MIcrosoft plasirao na tržište, a da se koriste u najvećoj mogućoj mjeri. Cijela histerija i napadi FREAK-a odvijaju se, naravno, preko web preglednika, a želite li saznati je li vaš preglednik, ujedno i računalo, ugroženo, provjerite to na ovom linku. 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju