FTC odlučio: Tvrtke, zasad, ne mogu pomoću biometrije otkrivati dob korisnika

FTC je zasad odbio zahtjev za primjenom biometrijske tehnologije za utvrđivanje dobi korisnika.

Martina Čizmić | 04.04.2024. / 11:50

Biometrijsko skeniranje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) odbacila je zahtjev tri softverske tvrtke koje su pomoću biometrije željele određivati dob svojih korisnika. 

Podsjetimo, zahtjev za odlučivanjem podnesen je još u lipnju 2023. godine, nakon čega je uslijedila javna rasprava i glasovanje. 

Ideja tvrtki koje su tražile odobrenje, je stvaranje sustava koji bi koristio biometrijske značajke (geometriju lica), kako bi potvrdio da je osoba odrasla i da može pristupiti određenom sadržaju.  Ovaj bi sustav analizirao geometriju lica korisnika kako bi potvrdio da je osoba odrasla osoba i da može pristupiti određenom sadržaju. FTC je, tijekom javne rasprave, dobio više stotina prigovora na potencijalne mogućnosti softvera za pohranjivanje podataka te generiranje deepfake sadržaja na temelju tih podataka, ali i problem zaštite privatnosti osoba koje žele pristupiti tom sadržaju. 

Slika nije dostupna Poticali instaliranje i korištenje sporne tehnologije, a sad ju žele - ograničiti

Komisija u ovom trenutku odbija odobriti zahtjev, stoji u odluci . Komisija očekuje da će ovo izvješće materijalno pomoći Komisiji i javnosti u boljem razumijevanju tehnologija provjere dobi i njene primjene.

Fight for the Future, neprofitna organizacija za digitalna prava, pozdravila je odluku Komisije.

Tehnologija prepoznavanja lica do sad se pokazala kao puna grešaka koje nerazmjerno štete ljudima koji nisu imućni, bijelci i muškarci. Pozdravljamo FCC-ovo odbacivanje ove tehnologije prepoznavanja lica koja se reklamira kao alat za provjeru dobi, istaknula je direktorica kampanja i komunikacija Lia Holland. S ovakvim tehnologijama, jedini pobjednik ikada će biti tehnološke korporacije. Odrasli se moraju odreći ne samo svojih lica kako bi se analizirala i potencijalno unovčila, već također dopustiti da se upadne u sobe u kojima se njihova djeca igraju i uče.

Predlagatelji zahtjeva, očekivano, razočarani su odlukom FTC-a.

Razočarani smo što je Savezna komisija za trgovinu (FTC) odbila izdati značajnu odluku ili odgoditi daljnju odluku o našem zahtjevu koji je na čekanju za autorizaciju procjene dobi lica koja štiti privatnost kao provjerljive metode pristanka roditelja prema pravilu COPPA, napisali su u izjavi za medije.

Dodali su kako se i dalje nadaju da će njihova tehnologija, zajedno s drugim inovativnim tehnologijama koje se koriste za dobivanje pristanka roditelja, ipak smatrati usklađeni s pravilima.

Slika nije dostupna Muškarac proveo tjedan dana u zatvoru zbog greške tehnologije za prepoznavanje lica

Jedna od tvrtki koja je podnijela zahtjev, Yoti ističe kako njihova tehnologija ne spada u kategoriju prepoznavanja lica. Kako su pojasnili, oni analiziraju lice u odnosu na veću bazu podataka. 

Naša tehnologija koristi analizu lica za procjenu dobi osobe bez identifikacije ili prepoznavanja bilo koje osobe. Tehnologija nikada ne zna niti saznaje ime ili identitet osobe, pojasnili su.

Dodajmo kako je FTC donio odluku unatoč tome što je Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) svoju analizu i izvješće stavio na čekanje.

Komisija nema dovoljno informacija koje bi ukazivale na to da će vremenski okvir od 90 dana biti adekvatan kako bi se Komisiji omogućilo primanje takvih rezultata testiranja i analiza njihovog utjecaja na zahtjev. Stoga, umjesto da odgodi ili produži rok za donošenje odluke Povjerenstva o zahtjevu, Povjerenstvo odbija zahtjev ne dovodeći u pitanje mogućnost ponovnog podnošenja zahtjeva u budućnosti, zaključuju u odluci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti