Poticali instaliranje i korištenje sporne tehnologije, a sad ju žele - ograničiti

Mnogi kineski sudovi od tada su presudili protiv korištenja te tehnologije i kaznili niz tvrtki zbog prekomjernog korištenja.

Hina | 08.08.2023. / 11:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kinesko regulatorno tijelo za kibernetički prostor (CAC) u utorak je objavilo prijedlog zakona o nadzoru sigurnosnog upravljanja tehnologijom prepoznavanja lica, nakon što je javnost u toj zemlji iskazala zabrinutost zbog prekomjerne upotrebe te tehnologije.

CAC je priopćio da se tehnologija prepoznavanja lice može koristiti za obradu podataka o licu samo u slučaju ako postoji određena svrha i dovoljna potreba te uz stroge mjere zaštite. Za korištenje te tehnologije također će biti potreban pristanak pojedinaca, stoji u priopćenju CAC-a.

Nadzorne kamere Zbog jedne pogreške u sustavu trudnica u osmom mjesecu trudnoće završila u zatvoru

Regulator je dodao da biometrijska rješenja identifikacije ne bi trebala imati prednost pred prepoznavanjem lica u slučajevima u kojima su te metode jednako učinkovite.

Biometrijska identifikacija, posebice prepoznavanje lica, postala je raširena u Kini. Lokalni su mediji 2020. godine izvijestili da je prepoznavanje lica korišteno čak i za aktiviranje dozatora toaletnog papira u javnim zahodima, što je u to vrijeme izazvalo zabrinutost javnosti, ali i regulatora.

Mnogi kineski sudovi od tada su presudili protiv korištenja te tehnologije i kaznili niz tvrtki zbog prekomjernog korištenja tehnologije prepoznavanja lica, piše South China Morning Post.

Slika nije dostupna Muškarac proveo tjedan dana u zatvoru zbog greške tehnologije za prepoznavanje lica

CAC-ov prijedlog zakona zabranjuje da se uređaji za snimanje slika i osobnu identifikaciju postavljaju u hotelske sobe, javne kupaonice, svlačionice, zahode i druga mjesta koja mogu narušiti tuđu privatnost. Regulator je dodao da bi uređaji za snimanje slika trebali biti instalirani na javnim mjestima samo u svrhu javne sigurnosti i s istaknutim znakovima upozorenja pored njih.

Ovaj prijedlog uslijedio je nakon što je Kina 2021. uvela svoj prvi zakon o čuvanju privatnosti korisnika s ciljem da se obuzda prekomjerna upotrebu korisničkih podataka u tvrtkama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti