Futuristička kompanija razvila rukavicu koja na ljudsku ruku dodaje dvije šake

Robotska ruka za brže pisanje i postavljanje rekorda u igrama.

Monika Nožić Monika Nožinić | 28.11.2017. / 08:40

Foto: Youbionic

Futuristička kompanija Youbionic pomoću 3D printera razvila je rukavicu koja na ljudsku ruku dodaje dvije šake. Svrha umjetnih udova obično je zamjena za izgubljene udove i uglavnom se koriste kao pomoć pri kretanju i održavanju položaja tijela.

Ipak, pojedini projekti nisu posvećeni razvijanju proteza, već povećanju mogućnosti zdrave osobe korištenjem sličnih uređaja. Kako navode iz kompanije, ovo je prvi nosivi robotski uređaji kojim će ljudi evoluirati u nešto sasvim novo.

Robotske ruke kompanije Youbionic trenutno su ograničene na osnovne položaje "otvorene i zatvorene" šake, čiji se pokreti kontroliraju prstima osobe koja ih nosi. Prilikom 3D printanja korišten je nylon, iznimno jak i izdržljiv 3D materijal, a dizajn za umjetnu ruku moguće je preuzeti online pa ju može napraviti svatko tko posjeduje 3D printer.

Cijena jedne ovakve rukavice s dvije šake iznosi oko 2100 američkih dolara (oko 13.400 kuna), što i nije tako velika cijena kad razmotrite sve njezine mogućnosti, od bržeg pisanja na tipkovnici, postavljanja nevjerojatnih rekorda u igrama ili, nekima ono najvažnije, nošenja dodatnih piva u sve četiri ruke.

Ovo nije prvi put da se razvijaju mehanički udovi. Američki inženjeri prošle su godine kreirali robotsku "treću ruku" za bubnjare, koja se može postaviti na rame osobe koja svira bubnjeve i njome svirati u ritmu pomicanja ramena, a japanci su nedavno razvili sustav sa dvije dodatne ruke, čije se pomicanje kontrolira pomicanjem stopala.

Pogledajte videozapis:

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti