Futurolog David Birch: U budućnosti ćemo u bankama čuvati svoj identitet, a ne novac

Gotovina neće nestati, ali će postati nevažan za većinu ljudi, uvjeren je futurolog David Birch.

Martina Čizmić | 21.09.2018. / 07:10

David Birch (Foto: PR) (Foto: PR)

Futurolog David Birch nije samo jedan u nizu "stručnjaka" koji riječima stvaraju sliku budućnosti. On je jedan od najvećih svjetskih autoriteta za temu plaćanja.

Ugledni financijski magazini smatraju ga jednom od najutjecajnih stručnjaka u bankarstu, a često u medijima komentira budućnost novca i plaćanja.

Njegove savjete i komentare slušaju najveće svjetske financijske organizacije, a kad god se pojavi na nekoj financijskoj konferenciji u dvorani se traži stolica više. Birch će isto zanimanje javnosti zasigurno pobuditi i svojim dolaskom na konferenciju Future Tense, koja će se održati 2.10. u zagrebačkoj Laubi, gdje će govoriti o onome što najbolje zna - o budućnosti plaćanja.

Uoči njegovog dolaska u Zagreb, iskoristili smo priliku i upitali Bircha nekoliko pitanja na koja svi želimo znati odgovor, a do sad nismo znali kome ih uputiti.

U svijetu u kojem imamo kreditne kartice, aplikacije mobilnih plaćanja i kripto valute – hoće li gotovina preživjeti?

Gotovina neće nestati, ali će postati nevažan za većinu ljudi.

Što je potrebno učiniti kako bi cijeli svijet postao bezgotovinska zajednica?

Cijeli je svijet velika meta! Smatram da je širenje pametnih telefona i društvenih mreža utjecalo na put ka zajednici s „manje gotovine“, ali ne i bezgotovinskim zajednicama.

Hoće li kriptovalute kakve znamo danas postati mainstream? Hoće li ikada zamijeniti dollar, euro ili funtu?

Ne vjerujem da će kriptovalute kakve znamo danas zamijeniti u potpunosti funkciju dolara, eura ili funte, ali smatram da će nove tehnologije, pogotovo tehnologija tokena sa sobom donijeti kako bih ja rekao “challenger currencies“ koje će biti situirane u raznim zajednicama (npr. gradovi).

Što je s blockchainom? Hoće li promijeniti način poslovanja i kako upravljamo digitalnim informacijama?

Blockchain je iskreno novi način rješavanja starog problema i mislim kako će imati veliki utjecaj na kreiranje novih tržišta i prostora za interakciju i transakciju, ali ne i za re-implementaciju sustava i procesa kakvi već postoje.

S obzirom na to da smatra kako će blockchain riješiti neke stare probleme, zanimalo nas je što je s novim problemom koji se nekako nametnuo - privatnosti odnosno GDPR-om.  Međutim, Birch smatra kako GDPR i pravila zaštite privatnih podataka neće imati nikakav utjecaj na korištenje blockchaina.

Napisali ste knjigu pod nazivom „Identitet je novi novac“, može te li nam reći nešto o tome? Što mislite kada kažete „identitet je novi novac“? Hoćemo li plaćati stvari i usluge s našim privatnim podatcima?

Već plaćamo za usluge našim privatnim podatcima – Facebook. Ali sam isto mislio i na to kako će identitet postati ključni resurs koji će ljudi htjeti spremiti u svoje banke, a ne novac.

Možete li nam reći Vašu viziju budućnosti? Kako vidite svijet za 5-10-15 godina?

Prilično sam optimističan prema tome kako će utjecaj umjetne inteligencije promijeniti način života na bolje (puno više no što će to blockchain učiniti). Simbioza ljudi, predmeta i robota trebala bi kreirati okružje u kakvom se čovjek oslobađa.

Nemojte propustiti priliku da uživo čujete sve što nam Birch može reći o budućnosti novac i plaćanja na Future Tense konferenciji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti