zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Tehnologija

Futurologinja Morgaine Gaye: Ljudi će u budućnosti mnogo bolje razumjeti ono što jedu

Tehnologija može biti jako korisna, ali ne znači da je uvijek nužno najbolje rješenje, smatra dr. Gaye.

Martina Čizmić | 19.07.2018. / 08:15 komentari

Podijeli

Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR)
Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR) (Foto: PR)

Galerija

  • Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR)
  • Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR)
  • +0 Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR)

tri vijesti o kojima se priča Područje Campi Flegrei kod Napulja Što to točno znači? Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu Pad asteroida, ilustracija Sad znamo i to NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena Planet Mars Baš kao na Zemlji? Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama

Dr. Morgaine Gaye futurologinja je koja se specijalizirala na temu prehrane. Predaje na Sveučilištu Nottingham Trent u Londonu i Sveučilištu Lund u Švedskoj. Redovito drži predavanja, seminare, bavi se akademskim istraživanjima, objavljuje publikacije, piše novinske članke te savjetuje prehrambene kompanije. Primarne su joj teme budućnost hrane, budućnost zdravlja i povezanost osobnog identiteta s odabirom namirnica.

Koji su nadolazeći trendovi te kako će tehnologija biti povezana sa svakodnevnom konzumacijom namirnica neke su od tema o kojima će Gaye govoriti na konferenciji Future Tense 2. listopada 2018. godine u zagrebačkoj Laubi.

Nazivate se futorologinjom, možete li pojasniti što to uopće znači i što vi zapravo radite?

Kao futurolog specijaliziran za prehrambenu industriju, predviđam što ćemo jesti za pet do deset godina. To ne znači da je moj fokus u procesu istraživanja isključivo hrana, jer hrana kao takva ne postoji u vakumu. Stoga proučavam i dizajn, interijere, pop-kulture, ekonomiju, politiku, geopolitiku, događanja u ekologiji… praktički sve što može predvidjeti što ćemo jesti za nekoliko godina uzimajući u obzir da je hrana pod snažnim utjecajem cijene namirnica te želja i težnji potrošača.

Na koji način predviđate što će ljudi htjeti jesti u budućnosti?

Kada počnem uočavati neke poveznice, nastavljam razvijati ideje pa to onda pokušavam pobiti ili dokazati. Postoji mnogo različitih istraživanja, pa se trudim promatrati sve stvari cijelo vrijeme: konstantno putujem svijetom i tako pokušavam doći do nečeg pravog i opipljivog. Kada govorimo o hrani, bitni su svi njezini aspekti: od pakiranja, kulture, tradicije, religije, trenutnih proizvoda na policama, proizvoda koji se više ne proizvode ili ne prodaju, do tema kojim se bave mediji.. Sve to moram promatrati zajedno jer niti jedna od tih karika nije samostalna, ali svaka pojedinačno nudi različite mogućnosti. Taj proces može potrajati i do cijele godine dana, nakon čega dolazim do novog trenda.

Utječe li tehnologija na način prehrane i želje za određenom hranom u današnje vrijeme?

O, da, apsolutno! I to na svim mogućim razinama. Društvene mreže, TV emisije, blogovi… Prehrambena tehnologija dovela je do toga da danas ne možemo ukrotiti želju za nekom hranom koju prije ne bismo mogli niti zamisliti da jedemo. Ili primjerice oni tipovi hrane koju ne možemo prestati jesti nakon samo jednog zalogaja. Ako otvorite paket kokica i sve intenzivno miriši na kokice to je zato što je vrećica prethodno napunjena aromatiziranim zrakom s ciljem da što jače i bolje miriši i ne dopušta potrošaču da se odvoji od tog paketa kokica. Većina današnjih prehrambenih proizvoda je usklađena mirisom, bojom i/ili oblikom pakiranja sve s ciljem da taj proizvod bude što primamljiviji. Tehnologija u prehrambenoj industriji sve se više razvija i utječe na ono što jedemo.

Hoće li tehnologija u budućnosti pomoći da se bolje i kvalitetnije hranimo? 

Tehnologija nam svakako može pomoći, o tome ću i govoriti na konferenciji Future Tense. Ali ne u smislu da će nam pomoći kreirati hranu, nego da ljudima pomogne pri odlučivanju koju hranu unositi prema vlastitim potrebama. Dakle, tehnologija može biti jako korisna, ali ne znači da je uvijek nužno najbolje rješenje.

Što možete reći o trendu chia sjemenki ili kelja? Donedavno u Hrvatskoj gotovo nitko nije niti čuo za chia sjemenke, a danas je to aktualni trend. Je li tako i na ostatku europskog tržišta?

U Europi su chia sjemenke i kelj postali aktualni prije nekih 5pet godina. Zapravo to i nisu trendovi. To nije ono čime se ja bavim. To je više nekakva fama, pokret, mali moment u cijelom trendu. To nije trend. To je nešto se slučajno istaknulo u samo jednom trenutku cijelog trenda i čime nas onda bombardiraju mediji. 

Što je onda uopće trend?

Kada pričamo o trendu u pravom smislu riječi on označava ogroman pokret koji zahvaća cijelo društvo. Ako za primjer uzmemo chia sjemenke, svi ljudi neće odmah ići u dućan po chia sjemenke. Trend će, s druge strane, utjecati i povući cjelokupno društvo, ne ostavljajući pojedincu previše mogućnosti da ostane nezahvaćen.

Možete li nam reći kakvi će biti trendovi u prehrambenoj industriji u Europi za 5 do 10 godina. Hoćemo li jesti normalnu hranu ili ...?

Što točno mislimo kada kažemo normalna hrana? Moglo bi se reći da ni sada ne konzumiramo normalnu hranu, tako da je taj pojam vrlo upitan. Hrana koju danas jedemo modificirana je, odmah spremna za konzumaciju. Obično nije prirodnog podrijetla, a većinu toga čine razni dodaci, boje i konzervansi. Veći je naglasak na pakiranju, brendiranju i zaradi. Jedno što je sigurno za idući period od 5 do 10 godina jest da će ljudi mnogo bolje razumjeti ono što jedu. Fascinira me kako, kada se priča o budućnosti, ljudi zamišljaju nekakvu znanstvenu fantastiku, kao da ćemo hodati u svjetlećim odjelima i hodati po Marsu, a mi već jesmo u budućnosti - idemo u bolja vremena.

Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR) (Foto: PR)

Znači, stižu nam bolja vremena, predviđate nam bolju budućnost. Hoće li ljudi biti bolje educirani o tome što konzumiraju?

Apsolutno.

Često se pojavljuju priče da nas uskoro očekuju ratovi u čijim su temeljima nedostaci hrane ili vode. Što vi mislite o tome; je li to moguć scenarij? Ako jest, koji će dijelovi svijeta prvi biti zahvaćeni?

Trenutno zapravo i jesmo u tom periodu. Svjedoci smo ekstremnih suša, nedostatka vode, neuspijevanja usjeva u Kaliforniji, Australiji, Južnoj Africi, rastu cijena mesa i sve većeg broja vegana. Situacija je dosta zabrinjavajuća. Voda će postati poput zlata, o čemu ću detaljnije govoriti na konferenciji Future Tense. Voda je trenutno jedan od najvećih trendova. Voda je najveći, najbitniji, ali i pomalo zanemaren resurs koji je neizmjerno važan za cijelo čovječanstvo. Mislim da nećemo gledati ratove u pravom smislu riječi, već će to biti ratovi cijena, vlada, velikih kompanija, ali i manjih zajednica. Ako bolje pogledate, to se sve već zapravo događa i bit će zanimljivo pratiti kako će se taj problem razvijati.

S obzirom na to da se bavite trendovima u prehrambenoj industriji i predviđate što će se s hranom događati u budućnosti, možete li nam reći koja je vaša najdraža hrana, slijedite li trendove ili sami kreirate trendove u vlastitoj kuhinji?

Ne mogu reći da se nešto spektakularno događa u mojoj kuhinji. Naprotiv, konzumiram vrlo jednostavnu i sirovu hranu. Vegan sam već 20 godina. Najdraže su mi jelo morske alge, ali morate znati da ja jedem ono što mislim da meni najviše odgovara, to ne znači nužno i da je to pravilan način prehrane i da bi se svi tako trebali hraniti ili da to svima odgovara.

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Otkrivena specijalna imunološka stanica specijalizirana za borbu protiv starenja
Znanstvenici iznenađeni
Otkrivena specijalna imunološka stanica specijalizirana za borbu protiv starenja
Larry Summers istupio iz odbora OpenAI-ja nakon objave Epsteinovih e-mailova
Otvara se nova istraga
Larry Summers istupio iz odbora OpenAI-ja nakon objave Epsteinovih e-mailova
Slažete li se sa šefom Take-Two Interactivea? Evo u kojem smjeru ide gamersko tržište
Budućnost videoigara
Slažete li se sa šefom Take-Two Interactivea? Evo u kojem smjeru ide gamersko tržište
Kineski proizvođač automobila planira udvostručiti broj svojih autosalona u Europi
Dugoročna strategija lokalizacije
Kineski proizvođač automobila planira udvostručiti broj svojih autosalona u Europi
Bili vi toga svjesni ili ne, ali već živimo u svijetu znanstvene fantastike
Neurotehnološka revolucija
Bili vi toga svjesni ili ne, ali već živimo u svijetu znanstvene fantastike
Matematičari hvale Googleov AI: "Nudi mogućnost bavljenja matematikom u dosad neviđenim razmjerima"
Nije problem, već naprotiv
Matematičari hvale Googleov AI: "Nudi mogućnost bavljenja matematikom u dosad neviđenim razmjerima"
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
Baš kao na Zemlji?
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a
Pronađen u krvi pacijenata
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Sjeverna Koreja pogubila bračni par pred djecom: Stotine prisilno gledale strijeljanje
Grozota
Sjeverna Koreja pogubila bračni par, a razlog je nevjerojatan: Stotine prisiljene gledati strijeljanje, čak i djeca
Maloljetnici na razgovoru u krim policiji
šokantna vatrena stihija
Maloljetnici u policiji! Policija raspetljava detalje požara u Vjesniku: "Ne vjeruju da se dogodio tehnički kvar, nego..."
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
show
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
Josip Radeljak Dikan pohvalio se putovanjem svoje kćeri Lane Radeljak
''nije propustila...''
Dikan se pohvalio potezom svoje kćeri koji ga je oduševio: ''Ponosan sam na moje suho zlato''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Zanimljivo
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
Kako su se snašli?
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
tech
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
sport
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Marko Arnautović: "18. studeni sada mora postati državni praznik za sve"
Ima poruku za političare
Marko Arnautović: "18. studeni mora postati državni praznik za sve"
Pogledajte što je zaštitar pokazao navijačima BiH na utakmici u Beču: "Taj će dobiti otkaz"
proširila se snimka
Pogledajte što je zaštitar pokazao navijačima BiH na utakmici u Beču: "Taj će dobiti otkaz"
tv
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
MasterChef: Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
DRUGAČIJA TEHNIKA
Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
 

Nastavi čitati

Tehnologija
Neurotehnologija, ilustracija
Neurotehnološka revolucija

Bili vi toga svjesni ili ne, ali već živimo u svijetu znanstvene fantastike

piše Hina
Tehnologija
Požar u zgradi Vjesnika
Pristup zgradi trenutno nemoguć

HT-u oštećena oprema u požaru u Vjesniku, čine sve da korisnici opet imaju usluge

piše Hina
Tehnologija
Mars Dune Alpha
Prošao prvi mjesec

Pripreme za osvajanje Marsa: U tijeku je NASA-ina posebna misija koja će trajati više od godinu dana

piše Hrvoje Jurman
Tehnologija
Shahed-107
Novi problem za logističke linije

Ukrajina upozorava: Rusija počela masovno koristiti još jedan iranski jeftin dron

piše Branimir Vorša
Tehnologija
Sundar Pichai
Svi će osjetiti posljedice

Šef Googlea upozorava: Ako AI balon pukne…

piše Hrvoje Jurman
Tehnologija
Emmanuel Macron
Europski prioriteti

Macron: Europa se ne smije prepustiti "Sedmorici veličanstvenih"

piše Hina
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima