zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Tehnologija

Futurologinja Morgaine Gaye: Ljudi će u budućnosti mnogo bolje razumjeti ono što jedu

Tehnologija može biti jako korisna, ali ne znači da je uvijek nužno najbolje rješenje, smatra dr. Gaye.

Martina Čizmić | 19.07.2018. / 08:15 komentari

Podijeli

Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR)
Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR) (Foto: PR)

Galerija

  • Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR)
  • Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR)
  • +0 Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR)

tri vijesti o kojima se priča Vučica izvlači klopku za rakove na obalu Kakvo iznenađenje VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere" Simulacija svih zvijezda u Mliječnoj stazi 100 miljardi svijetlih točkica Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde Netflix Problemi za ovaj servis Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix

Dr. Morgaine Gaye futurologinja je koja se specijalizirala na temu prehrane. Predaje na Sveučilištu Nottingham Trent u Londonu i Sveučilištu Lund u Švedskoj. Redovito drži predavanja, seminare, bavi se akademskim istraživanjima, objavljuje publikacije, piše novinske članke te savjetuje prehrambene kompanije. Primarne su joj teme budućnost hrane, budućnost zdravlja i povezanost osobnog identiteta s odabirom namirnica.

Koji su nadolazeći trendovi te kako će tehnologija biti povezana sa svakodnevnom konzumacijom namirnica neke su od tema o kojima će Gaye govoriti na konferenciji Future Tense 2. listopada 2018. godine u zagrebačkoj Laubi.

Nazivate se futorologinjom, možete li pojasniti što to uopće znači i što vi zapravo radite?

Kao futurolog specijaliziran za prehrambenu industriju, predviđam što ćemo jesti za pet do deset godina. To ne znači da je moj fokus u procesu istraživanja isključivo hrana, jer hrana kao takva ne postoji u vakumu. Stoga proučavam i dizajn, interijere, pop-kulture, ekonomiju, politiku, geopolitiku, događanja u ekologiji… praktički sve što može predvidjeti što ćemo jesti za nekoliko godina uzimajući u obzir da je hrana pod snažnim utjecajem cijene namirnica te želja i težnji potrošača.

Na koji način predviđate što će ljudi htjeti jesti u budućnosti?

Kada počnem uočavati neke poveznice, nastavljam razvijati ideje pa to onda pokušavam pobiti ili dokazati. Postoji mnogo različitih istraživanja, pa se trudim promatrati sve stvari cijelo vrijeme: konstantno putujem svijetom i tako pokušavam doći do nečeg pravog i opipljivog. Kada govorimo o hrani, bitni su svi njezini aspekti: od pakiranja, kulture, tradicije, religije, trenutnih proizvoda na policama, proizvoda koji se više ne proizvode ili ne prodaju, do tema kojim se bave mediji.. Sve to moram promatrati zajedno jer niti jedna od tih karika nije samostalna, ali svaka pojedinačno nudi različite mogućnosti. Taj proces može potrajati i do cijele godine dana, nakon čega dolazim do novog trenda.

Utječe li tehnologija na način prehrane i želje za određenom hranom u današnje vrijeme?

O, da, apsolutno! I to na svim mogućim razinama. Društvene mreže, TV emisije, blogovi… Prehrambena tehnologija dovela je do toga da danas ne možemo ukrotiti želju za nekom hranom koju prije ne bismo mogli niti zamisliti da jedemo. Ili primjerice oni tipovi hrane koju ne možemo prestati jesti nakon samo jednog zalogaja. Ako otvorite paket kokica i sve intenzivno miriši na kokice to je zato što je vrećica prethodno napunjena aromatiziranim zrakom s ciljem da što jače i bolje miriši i ne dopušta potrošaču da se odvoji od tog paketa kokica. Većina današnjih prehrambenih proizvoda je usklađena mirisom, bojom i/ili oblikom pakiranja sve s ciljem da taj proizvod bude što primamljiviji. Tehnologija u prehrambenoj industriji sve se više razvija i utječe na ono što jedemo.

Hoće li tehnologija u budućnosti pomoći da se bolje i kvalitetnije hranimo? 

Tehnologija nam svakako može pomoći, o tome ću i govoriti na konferenciji Future Tense. Ali ne u smislu da će nam pomoći kreirati hranu, nego da ljudima pomogne pri odlučivanju koju hranu unositi prema vlastitim potrebama. Dakle, tehnologija može biti jako korisna, ali ne znači da je uvijek nužno najbolje rješenje.

Što možete reći o trendu chia sjemenki ili kelja? Donedavno u Hrvatskoj gotovo nitko nije niti čuo za chia sjemenke, a danas je to aktualni trend. Je li tako i na ostatku europskog tržišta?

U Europi su chia sjemenke i kelj postali aktualni prije nekih 5pet godina. Zapravo to i nisu trendovi. To nije ono čime se ja bavim. To je više nekakva fama, pokret, mali moment u cijelom trendu. To nije trend. To je nešto se slučajno istaknulo u samo jednom trenutku cijelog trenda i čime nas onda bombardiraju mediji. 

Što je onda uopće trend?

Kada pričamo o trendu u pravom smislu riječi on označava ogroman pokret koji zahvaća cijelo društvo. Ako za primjer uzmemo chia sjemenke, svi ljudi neće odmah ići u dućan po chia sjemenke. Trend će, s druge strane, utjecati i povući cjelokupno društvo, ne ostavljajući pojedincu previše mogućnosti da ostane nezahvaćen.

Možete li nam reći kakvi će biti trendovi u prehrambenoj industriji u Europi za 5 do 10 godina. Hoćemo li jesti normalnu hranu ili ...?

Što točno mislimo kada kažemo normalna hrana? Moglo bi se reći da ni sada ne konzumiramo normalnu hranu, tako da je taj pojam vrlo upitan. Hrana koju danas jedemo modificirana je, odmah spremna za konzumaciju. Obično nije prirodnog podrijetla, a većinu toga čine razni dodaci, boje i konzervansi. Veći je naglasak na pakiranju, brendiranju i zaradi. Jedno što je sigurno za idući period od 5 do 10 godina jest da će ljudi mnogo bolje razumjeti ono što jedu. Fascinira me kako, kada se priča o budućnosti, ljudi zamišljaju nekakvu znanstvenu fantastiku, kao da ćemo hodati u svjetlećim odjelima i hodati po Marsu, a mi već jesmo u budućnosti - idemo u bolja vremena.

Dr. Morgaine Gaye (Foto: PR) (Foto: PR)

Znači, stižu nam bolja vremena, predviđate nam bolju budućnost. Hoće li ljudi biti bolje educirani o tome što konzumiraju?

Apsolutno.

Često se pojavljuju priče da nas uskoro očekuju ratovi u čijim su temeljima nedostaci hrane ili vode. Što vi mislite o tome; je li to moguć scenarij? Ako jest, koji će dijelovi svijeta prvi biti zahvaćeni?

Trenutno zapravo i jesmo u tom periodu. Svjedoci smo ekstremnih suša, nedostatka vode, neuspijevanja usjeva u Kaliforniji, Australiji, Južnoj Africi, rastu cijena mesa i sve većeg broja vegana. Situacija je dosta zabrinjavajuća. Voda će postati poput zlata, o čemu ću detaljnije govoriti na konferenciji Future Tense. Voda je trenutno jedan od najvećih trendova. Voda je najveći, najbitniji, ali i pomalo zanemaren resurs koji je neizmjerno važan za cijelo čovječanstvo. Mislim da nećemo gledati ratove u pravom smislu riječi, već će to biti ratovi cijena, vlada, velikih kompanija, ali i manjih zajednica. Ako bolje pogledate, to se sve već zapravo događa i bit će zanimljivo pratiti kako će se taj problem razvijati.

S obzirom na to da se bavite trendovima u prehrambenoj industriji i predviđate što će se s hranom događati u budućnosti, možete li nam reći koja je vaša najdraža hrana, slijedite li trendove ili sami kreirate trendove u vlastitoj kuhinji?

Ne mogu reći da se nešto spektakularno događa u mojoj kuhinji. Naprotiv, konzumiram vrlo jednostavnu i sirovu hranu. Vegan sam već 20 godina. Najdraže su mi jelo morske alge, ali morate znati da ja jedem ono što mislim da meni najviše odgovara, to ne znači nužno i da je to pravilan način prehrane i da bi se svi tako trebali hraniti ili da to svima odgovara.

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Više od 300 europskih stručnjaka raspravljalo o kibernetičkoj sigurnosti u Europi
„Empowering the Human Element“
Više od 300 europskih stručnjaka raspravljalo o kibernetičkoj sigurnosti u Europi
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
Nova primjena
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
Hrvatska među vodećim EU zemljama u prekograničnoj digitalnoj razmjeni podataka
Europe Goes Once – Only
Hrvatska među vodećim EU zemljama u prekograničnoj digitalnoj razmjeni podataka
Sve što trebate znati o snažnoj godini rasta za FinTech: Ova tri genijalna stručnjaka morate poslušati
Money Motion 2026.
Sve što trebate znati o snažnoj godini rasta za FinTech: Ova tri genijalna stručnjaka morate poslušati
Recepte za božićni ručak tražite na internetu? Na jednu stvar treba dobro paziti
Sve veći problem
Recepte za božićni ručak tražite na internetu? Na jednu stvar treba dobro paziti
SAD ima posebnu misiju u Tajvanu: Traži poduku za Američke radnike u tehnološkim sektorima
Stručno osposobljavanje
SAD ima posebnu misiju u Tajvanu: Traži poduku za Američke radnike u tehnološkim sektorima
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
Velika vatrena moć, nula rizika za ljudstvo
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
Dosad se vjerovalo drugačije
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Planule gume u skladištu u Sesvetama
DRAMA U SESVETAMA
FOTO Gorjelo skladište, na terenu vatrogasci i hitna: Ima ozlijeđenih
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Vještaci potvrdili
Provjereno večeras ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
show
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Snimka Calvina Kleina i partnera Kevina Bakera izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama
''nije mu ni pomogao...''
Tužna snimka Calvina Kleina i 46 godina mlađeg partnera izazvala lavinu reakcija na internetu
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
Urnebesno
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
tech
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
sport
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
I ON ODLAZI
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
Pratite na gol.hr-u
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
Ovo poznato skijalište će pucati po šavovima: Kasni nova žičara koja ide iz centra grada
BIT ĆE KAOS
Ovo poznato skijalište pucat će po šavovima: Stižu tisuće ljudi, a nije sve spremno
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
U dobru i zlu: Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
U DOBRU I ZLU
Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
nježno i pažljivo
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
sve
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
 

Nastavi čitati

Tehnologija
Ivan Šabić
„Empowering the Human Element“

Više od 300 europskih stručnjaka raspravljalo o kibernetičkoj sigurnosti u Europi

piše Martina Čizmić
Tehnologija
Ruski Geran-2 dron
Nova primjena

Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"

piše Branimir Vorša
Tehnologija
Damir Habijan
Europe Goes Once – Only

Hrvatska među vodećim EU zemljama u prekograničnoj digitalnoj razmjeni podataka

piše Hina
Tehnologija
Puni stol, ilustracija
Sve veći problem

Recepte za božićni ručak tražite na internetu? Na jednu stvar treba dobro paziti

piše Hrvoje Jurman
Tehnologija
Superračunalo
Brazil trenutno vodi, no...

Meksiko gradi najmoćnije superračunalo u Latinskoj Americi i nazvat će ga po asteškoj božici zemlje

piše Branimir Vorša
Tehnologija
Otkaz, ilustracija
Tek smo na početku

AI već sada Amerikancima može uzeti skoro 12 posto poslova

piše Hrvoje Jurman
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima